Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 42
 İndirme 11
Park-rekreasyon Alan Seçimi ve Kullanım Kısıtlayıcıları Ölçeği (p-rasvkkö): Ölçek Geliştirme Çalışması
2020
Dergi:  
Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı, rekreatif amaçlı park ve rekreasyon alanlarını kullanan katılımcıların bu alanları tercih etme ve alan kullanımına ilişkin kısıtlamaları belirlemeye yönelik bir ölçme aracı geliştirmektir. Çalışma, genel tarama modelinde dizayn edilmiştir. Ölçek Geliştirilme aşamasında Park-Rekreasyon Alan Tercihi ve Kullanım Kısıtlayıcıları Ölçeği’nin (P-RASVKKÖ) geçerlik ve güvenirlik çalışmaları bir ana grup (1098) ve üç alt grup (400, 375, 350) üzerinde gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışması için aykırı uç değerler analizi, madde analizi, açıklayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, yakınsak geçerlik (AVE) ve Yapı Güvenirliği (CR) hesaplamaları ile iç tutarlılık güvenirliği ve iki yarı test güvenirliği (Split-Half), madde-alan korelasyon analizleri gerçekleştirilmiştir. AFA sonucunda P-RASVKKÖ’nin ilk grup için toplam varyansın % 49.48; ikinci grup için % 48.71; üçüncü grup için % 48.67 ve ana grup için % 48.94 olarak açıklandığı, ölçek maddelerinin park-rekreasyon alan kullanımı ve park-rekreasyon alan seçimi olmak üzere iki faktörde toplandığı ve ölçeğin 14 maddeden oluştuğu belirlenmiştir. Gruplara ilişkin belirlenen yapının doğrulanması için her grup için ayrı ayrı DFA yapılmıştır. Gruplar için yapılan DFA sonucunda ortaya çıkan uyum indeksleri incelendiğinde bütün gruplar için iki faktörlü yapının doğrulandığı ancak en yüksek uyum değerlerinin ana grup üzerinde yapılan DFA sonucunda olduğu saptamıştır. P-RATVKKÖ’nin güvenirliğini test etmek amacıyla yapılan iç tutarlılık analizi ve iki yarı test güvenirliği analizi doğrultusunda, ölçeğin yüksek düzeyde güvenilir olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ana grup üzerinde yapılan madde analizleri kapsamında veri setine ilişkin % 27’lik alt-üst gruplar belirlenmiş ve gruplar arasındaki ortalama puanlar arası fark anlamlı bulunmuştur. Madde analizi kapsamında ölçeğin düzeltilmiş madde-toplam test korelasyon değerleri incelenmiş ve bu değerlerin ,34 ile ,58 arasında değiştiği belirlenmiştir. Tüm bu analizler sonucunda Park-Rekreasyon Alan Seçimi ve Kullanım Kısıtlayıcıları Ölçeği’nin (P-RASVKKÖ) geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Parking-recreation Area Selection and Use Restrictors Scale (p-rasvkko): Scale Development Study
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of the study is to develop a measurement tool for the participants who use recreational parks and recreational areas to prefer these areas and to determine the limitations for the use of the area. The work is designed in the general scan model. During the scale development stage, validity and reliability studies of the Park-Recreation Area Preference and Use Restrictors Scale (P-RASVKKÖ) were conducted on a main group (1098) and three subgroups (400, 375, 350). For the validity and reliability study of the scale, the analysis of the contrary end values, the analysis of the material, the analysis of the explanatory factor, the analysis of the verifying factor, the calculations of the near validity (AVE) and construction reliability (CR) and the internal consistency reliability and the two semi-test reliability (Split-Half), the analysis of the material-field correlation have been carried out. According to the AFA, the total variance of P-RASVKKÖ for the first group was 49.48%; for the second group 48.71%; for the third group 48.67% and for the main group 48.94%, the scale material was gathered in two factors: the use of the park-recreation area and the choice of the park-recreation area, and the scale consisted of 14 items. A separate DFA has been made for each group to verify the specific structure for the groups. When the DFA results were studied, the two-factor structure was verified for all groups, but the highest compatibility values were the result of the DFA on the main group. According to the internal consistency analysis and the two-half-test reliability analysis, the scale has been found to be reliable at a high level. In addition, the material analysis on the main group has identified the 27% sub-top groups for the data set and found a significant difference between the average points between the groups. In the context of the substance analysis, the correlation values of the scale have been examined and these values have been determined to vary between 34 and 58. All of these analyses have found that the Park-Recreation Area Selection and Use Restrictors Scale (P-RASVKKÖ) is a valid and reliable measurement tool.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 256
Atıf : 1.159
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini