Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 77
 İndirme 31
SERBEST CUMHURİYET FIRKASI’NIN AYVALIK TEŞKİLATLANMASI VE 1930 YILI BELEDİYE SEÇİMLERİ
2019
Dergi:  
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

1930 yılında yapılan belediye seçimleri, Cumhuriyetin ilanı sonrasında iki partinin seçime katıldığı ilk seçim olması ve ayrıca kadınlara da aday olma ve oy kullanma hakkı verilmesi nedeniyle, Cumhuriyet dönemi belediye seçimleri arasında farklı bir yere sahiptir. 12 Ağustos 1930 tarihinde kurulan Serbest Cumhuriyet Fırkası, 18 gün sonra başlayan belediye seçimlerine katılma kararı almıştı. Balıkesir iline bağlı Ayvalık ilçesinde de teşkilat kurma çalışmaları ve seçim hazırlıkları bir arada yürütülmüş, ülke genelinde benzerleri yaşanan olumsuzluklar Ayvalık ilçesinde de gündeme gelmişti. Ayvalık ilçesinin nüfusunun mübadele sonrası oluşması yeni partiyi destekleyenler veya yaşanan çatışmaların ülke genelinden farklı olmasına sebep olmuştu. Bu makalede Balıkesir iline bağlı Ayvalık ilçesinde SCF teşkilatının kurulması ve 1930 yılı belediye seçimleri yerel basın ve arşiv kaynaklarına dayalı olarak ele alınacaktır. Seçim öncesi ve sonrasında siyasi partiler ve yaşananlar üzerinde durularak ilk çok partili yerel seçim denemesinin Ayvalık’taki etkisi araştırılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Ayvalik Organization Of Free Republican Party and 1930 Municipal Elections
2019
Yazar:  
Özet:

The municipal elections held in 1930 are important as it is the first election in which two parties participated in the elections following the proclamation of the Republic. women were also given the right to be a candidate and to vote. Therefore, the 1930 municipal elections have a different place among the Republican municipal elections. The Free Republican Party, which was founded on August 12, 1930, decided to participate in the municipal elections that started 18 days later. In Ayvalık district of Balıkesir province, efforts to establish an organization and preparations for election were carried out together, similar adversities throughout the country came to the agenda in Ayvalık district. The population of Ayvalık district after the exchange caused the supporters of the new party or the conflicts experienced to be different from the country in general. In this context, the present study aims to investigate the organization of Free Republican Party in Ayvalık and 1930 Municipal Elections within the framework of the experiences before and after elections and the effects of the first local election trial on Ayvalık.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 537
Atıf : 1.855
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi