Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 59
 İndirme 4
Serbest Cumhuri̇yet Firkasi’nin Edi̇rne Seruveni̇: Turki̇ye Demokrasi̇ Tari̇hi̇nden Notlar
2021
Dergi:  
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma Erken Cumhuriyet döneminde Edirne’de muhalefetin doğuşuna ve 1930 yılındaki Belediye Seçimlerinde Edirne ilindeki yerel siyasete ışık tutmaktadır. Serbest Cumhuriyet Fırkası (SCF)’nın Edirne ilindeki teşkilatlanması ve seçim sürecinde Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF) ile siyasal rekabeti anlatılmaktadır. Bu bağlamda, toplumun muhalif kesimlerinin oluşumunda etkili olan tarihsel, iktisadi ve toplumsal dinamikler Edirne özelinde ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Edirne’deki toplumsal muhalefetin Türkiye’nin diğer bölgelerinden farklılıkları ifade edilmiş ve bu konuda yeni bir bakış açısı da ortaya konmuştur. SCF, her ne kadar güdümlü bir muhalefet partisi olsa da bu partinin Edirne seçmeninin nazarında bağımsız bir muhalefet olarak algılandığı görülmektedir. 1930 yılında Türkiye’de ve Edirne’de çok partili sistem denemesi başarısız olmuştur. Ancak, Edirne seçmeni çok partili sisteme geçişte ilk seçim olan 1946 Genel Seçimlerinde büyük bir çoğunlukla DP’yi desteklemiştir. Hatta bu çalışma yalnızca SCF Edirne teşkilatı ile sınırlı olmayıp, 1930 yılında Edirne belediye seçimlerinde CHF’nin de siyasi stratejilerini incelemektedir. Böylece hem ilin yerel siyasetini hem de sosyo-ekonomik sorunlarını aydınlatmak amacındadır.

Anahtar Kelimeler:

The Edirne Adventure Of The Free Republican Party: The Notes From The Democratic History Of Turkey
2021
Yazar:  
Özet:

This study sheds light on the rise of social opposition in Edirne in the Early Republican Era and the local politics of Edirne in the municipal elections of 1930. The organization of the Free Republican Party (the FRP) in Edirne province and the political competition with the Republican People’s Party (the RPP) during the election process are explained. In this context, the historical, economic, and social dynamics which have influence in the formation of the opponent segments of society specific to Edirne are explained in detail. The differences of the opponent segments of society in Edirne from the other regions of Turkey are expressed and a new perspective is also put forward. Although the FRP was controlled opposition party, it seems that it was perceived as an independent opposition by the electors of Edirne. The trial of multi-party system in Turkey and in Edirne were unsuccessful in the municipal election of 1930. However, the electors of Edirne supported the Democrat Party by a great majority in the General Elections of 1946 which was the first election in transition to the multi-party system in Turkey. Furthermore, this study is not limited to the Edirne Organization of the FRP, it analyses the political strategies the RPP in the municipal elections of the 1930 in Edirne. Thus, it aims to enlighten both the local politics and socio-economic problems of Edirne.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 537
Atıf : 1.840
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini