Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 48
 İndirme 11
İnönü Döneminde Türkiye’de Tütün Yetiştiriciliği ve Politikası (1938-1950)
2021
Dergi:  
Belgi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanı olduğu 1938’den 1950’e kadar olan dönemde Türkiye’de tütün yetiştiriciliği ve politikasıyla bunun ekonomiye olan etkileri makalenin konusunu meydana getirmektedir. Çalışma, İnönü Dönemi’nde tütün üretimi; tütün tohumu çalışmaları; tütün ticareti; tütün faaliyetlerinde teşkilatlanma; tütün şirketleri; tütün kongre ve toplantılarıyla sınırlandırılarak altı dönem halinde ele alınmıştır. Tütün yetiştiriciliği ve politikasının ekonomiye olan yansımaları sayısal verilerle değerlendirilmiştir. Çalışmanın kaynak materyalini, Başkanlık Cumhuriyet Arşivi Belgeleri, resmi yayınlardan; Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Zabıt Ceridesi, kanunlar ve tutanak dergileri, Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazetesi, istatistik yıllıkları ve dönemin süreli yayınları arasında bulunan tarım ve ekonomi dergileriyle gazete makaleleri oluşturmaktadır. Konu incelenirken, dönemin Türkiye’si ile dünyanın tütün yetiştiriciliği alanında yaşanan gelişmeleri göz önüne getirilerek gerekli değerlendirilmelerde bulunulmuştur. Makaleden elde edilen sonuçlar şunlardır: İnönü’nün Cumhurbaşkanlığı makamına gelmesinden sonra tütüncülüğün gelişimi için ilk etapta üretim ve tohum ıslahına önem verilmiş, bilhassa kalitece üstün Virginia tohumlarının Türkiye’ye getirilerek ülkenin çeşitli yörelerinde deneme girişimlerinde bulunulmuştur. II. Dünya Savaşı’nın olumsuz koşullarına rağmen özel teşebbüs tarafından tahsis edilen sermayelerle kurulan şirketler sayesinde Türk tütüncülüğü ve ticaretinin geliştirilmesi sürdürülmüştür. Akabinde tütün faaliyetlerinde teşkilatlanma ve çeşitli kongre ve toplantıların düzenlenmesiyle üretim ve ihracat daha da artırılarak milli ekonomiye katkılar sağlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Politics and Tobacco Industry In Turkey (1938-1950)
2021
Dergi:  
Belgi Dergisi
Yazar:  
Özet:

In the period from 1938 to 1950, when the President of Ismet Inönü was the President of Turkey, the influence of the tobacco farming and its policy on the economy was the subject of the article. The study was discussed in six periods, limited to to tobacco production; tobacco seed studies; tobacco trade; organization in tobacco activities; tobacco companies; tobacco congresses and meetings. The reflections of tobacco farming and policy on the economy have been assessed by numerical data. The source material of the study is made by the Presidential Republic Archive Documents, official publications; the Turkish Grand National Assembly (TBMM) Zabıt Ceridesi, the laws and tutanak magazines, the Turkish Republic Official Gazette, the statistical years and periodic publications between the agricultural and economic magazines. During the examination of the subject, the necessary assessments were made, taking into account the developments in the field of tobacco farming in Turkey and the world during the period. The results obtained from the article are: After the arrival of Inönü in the presidency office, the first stage for the development of tobacco was paid attention to the production and seed refining, especially the high quality of Virginia seeds brought to Turkey and tested in various parts of the country. and II. Despite the negative conditions of the World War, the development of Turkish tobacco and trade continued thanks to the companies established with capital allocated by special efforts. In the end, the organization of tobacco activities and the organization of various congresses and meetings increased production and exports and contributed to the national economy.

Anahtar Kelimeler:

Turkce
2021
Dergi:  
Belgi Dergisi
Yazar:  
Özet:

This study addressed tobacco production and policies and their repercussions on Turkish economy between November 1938 (Ismet Inonu was elected president) and 1950 in the light of numerical data. The study covered the subject matter in six periods; (1) Tobacco production during the Inonu era, (2) tobacco seed breeding, (3) tobacco trade, (4) organization in tobacco activities, (5) tobacco companies, and (6) congresses and meetings on tobacco. Data were collected from the Presidency Republican Archive Documents, official publications, Memorandum Diary of the Grand National Assembly of Turkey, laws and minute books, Official Gazette of the Republic of Turkey, annual statistics, periodicals, journals on agriculture and economy, and newspaper articles of the era. The study also assessed global developments in tobacco production. The results are as follows: After Ismet Inonu was elected president, efforts focused primarily on tobacco production and tobacco seed breeding. High-quality Virginia seeds were brought to Turkey and were tentatively cultivated in different regions. Despite the adverse effects of the Second World War, companies funded by private capital continued to develop Turkish tobacco and trade. Subsequently, entities in the field of tobacco production and trade established organizations, and congresses and meetings were held. All these efforts increased tobacco production and trade, which, in turn, made significant contributions to the national economy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Belgi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 314
Atıf : 540
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini