Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 137
 İndirme 41
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin Yasama Yetkisinin Devredilmezliği İlkesi Bağlamında Değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

16 Nisan 2017 tarihli halkoylamasıyla parlamenter hükümet sistemine son verilerek Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmiştir. Anılan değişiklikle Cumhurbaşkanlığı kararnameleri Anayasa’da yeni bir statü kazanmıştır. Zira yetki kanununa gerek olmaksızın doğrudan Anayasa’dan kaynaklanan bir meşrulukla Cumhurbaşkanlığına, asli yetki ile ilk elden normatif düzenleyici işlem yapma yetkisi tanınarak Türk hukuk sisteminde köklü değişiklikler meydana getirilmiştir. Çalışmada Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, anayasal çerçeve, hukuki ve sistemsel yönüyle incelenerek “TBMM’nin yasama yetkisinin devredilmezliği ilkesi” kapsamında irdelenmiştir. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin TBMM’nin “yasama yetkisinin devredilmezliği ilkesi”ni ihlal etmediği fakat yürütmenin de asli yetki kapsamındaki kararnameler ile kısmen de olsa yasama organı gibi düzenleyici işlemler yapabileceği görülmüştür. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular neticesinde bu değişikliğin kuvvetler ayrılığı ilkesi doğrultusunda yasama ve yürütmenin yeni hükümet sistemindeki rol dağılımına bağlı olarak yürütme lehine arttığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla Türk hukuk sisteminde etkili ve yaygın olarak kullanılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulamaları ve sonuçları, artıları ve sorunlu yönleri henüz netlik kazanmış değildir. Bu nedenle çalışmada, Anayasa değişikliği ile yasama yetkisinin devredilip devredilmediği konusu Cumhurbaşkanlığı kararnameleri odaklı olarak Anayasa hukuku disiplini açısından sözel ve sistematik yorum yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Assessment Of The Presidential Decrees In The Government System In The Context Of The Principle Of Non-transferability Of Legislative Authority
2020
Yazar:  
Özet:

On April 16, 2017, the parliamentary government system was terminated and the presidential government system was passed. The President's decree has gained a new status in the Constitution. In fact, with a legitimacy resulting directly from the Constitution without the need for the law of authority, the President of Turkey, with the original authority and the authority to perform normative regulatory processes from the first hand, has made radical changes in the Turkish legal system. In the study the presidential government system presidential decrees, the constitutional framework, the legal and systematic aspects of the study, were examined within the framework of "the principle of non-transferability of the legislative authority of the TBMM". In this context, it has been shown that the presidential decrees do not violate the "principle of non-transferability of legislative authority" of the TBMM but that the execution may also be able to carry out regulatory procedures such as the legislative body with decrees within the scope of the original authority. The findings obtained in the study have found that this change has increased the benefit of implementation in accordance with the principle of the division of forces, depending on the division of roles in the new government system. Therefore, the practices and results, advantages and problematic aspects of the Presidential decrees, which are effective and widely used in the Turkish legal system, have not yet become clear. Therefore, in the study, the subject of the change of the Constitution and the transfer of legislative authority, the Presidential decrees focused on the use of verbal and systematic methods of interpretation in terms of the discipline of the Constitution law.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 726
Atıf : 2.732
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini