Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 15
 Görüntüleme 41
 İndirme 11
Türkiye Spor Toto Süper Ligi Kulüplerinin Ev Sahibi Olma Avantajı
2019
Dergi:  
Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ev sahibi olma avantajının profesyonel futbol müsabakalarının sonucunu belirlemede önemli bir rol oynadığı ve çeşitli faktörlerden etkilendiği bilinmektedir. Söz konusu ana faktörler, seyirci desteği, seyahat etkisi, ulusal ligin oyun koşullarına aşinalık, hakem ön yargıları, bölge ve psikolojik etkiler olabilmektedir. Bu çalışmada ev sahibi olma durumunun maç sonuçlarına etkisi ve farklılıkları amaçlanmıştır. Bu sebeple Türkiye Spor Toto Süper Ligi'ndeki tüm takımlar için 1995/96 ile 2016/17 sezonları çalışma kapsamında toplam 6732 maç değerlendirilmiştir. Çalışmada, ev sahibi ve deplasman takımların karşılaştırması eşleştirilmiş örneklem t testi kullanılarak yapılmıştır. Etki boyutu, Cohen'in d istatistiği kullanılarak tahmin edilmiştir. Buna göre genel düzeyde ev sahibi olma avantajının ortalaması %62.69 olarak bulunmuştur ve ev sahibi takımlar deplasman takımlara göre %65.75 daha fazla puan toplamıştır (t=20.83, d=8.73, etki boyutu(r):0.97). Ev sahibi olma avantajı yüzdesi derbilerde diğer oynanan maçlara göre daha düşük çıkmıştır. Bu durum Türkiye futbolunun güçlü takımları düşünüldüğünde beklentilerle tutarlıdır. Analiz kapsamında, şampiyon takımların ev sahibi olma avantajı ortalama %26.3 (t=5.23, d=3.09, etki boyutu(r):0.61), iken küme düşen takımlarda ise bu oranın %66.7(t=7.84, d=5.63, etki boyutu(r):0.75) olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuç ev sahibi olmanın önemli bir avantaj olduğu ancak şampiyonluk ve ligde kalmak adına deplasman maçlarından alınacak puanların da önemli olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Turkey Sports Toto Super League Clubs
2019
Yazar:  
Özet:

It is known that the advantage of being a host plays an important role in determining the outcome of professional football matches and is influenced by a variety of factors. These main factors can be the support of the audience, the travel effect, familiarity with the game conditions of the national league, the judgment of the judges, the regional and psychological effects. This study focuses on the impact and differences of the status of hosting on the results of the match. Therefore, a total of 6732 matches were evaluated in the work framework of the 1995/96 and 2016/17 seasons for all teams in the Turkey Sport Toto Super League. In the study, the comparison of the host and shipping teams was made using the matched sampling t test. The impact size was predicted using Cohen’s D statistics. According to this, the average advantage of being a host at the general level was 62.69%, and the host teams gained 65.75% more points (t=20.83, d=8.73, impact size(r):0.97). The advantage of being a host has been lower in the records than the other games played. This situation is consistent with expectations when considering the strong teams of the Turkish football. According to the analysis, the advantage of hosting the championship teams is an average of 26.3 % (t=5.23, d=3.09, impact size(r):0.61), while in the group falling teams this ratio is 66.7 % (t=7.84, d=5.63, impact size(r):0.75) This result showed that being a host is an important advantage but the points to be taken from the transfer matches are also important for the championship and stay in the league.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 3.487
Atıf : 22.731
Spor Bilimleri Dergisi