Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 3
Çocuk Edebiyatı Eserlerinde Tarih Sevgisi ve Kültürel Mirasın Korunması: Bilgin Adalı’nın “kariye Hazinesi” Örneği
2022
Dergi:  
Journal of History School
Yazar:  
Özet:

Geçmiş, şimdi ve gelecek arasında bağ kurmayı sağlayan tarih, kurgusal metinlerle çocuk edebiyatına taşındığında çocukların öğrenme merakını ve araştırma isteğini arttırarak değer gelişimine katkıda bulunabilmektedir. Çocuklar, okudukları eserler yoluyla içinde yaşadıkları toplumun geçmişini, ülkelerinin zengin tarihsel mirasını tanıyarak onları koruma bilincine de sahip olmaktadırlar. Bu bağlamda Türkçe Dersi Öğretim Programı’nda yer alan “Millî Kültürümüz” teması işlenmesi zorunlu temalardan biridir ve bu başlık altında kültürel miras, şehirlerimiz, tarihî mekânlar, tarihî şahsiyetler, tarihî eserlerimiz gibi birçok önemli konuya yer verilmektedir. Bahsi geçen konular açısından değerlendirildiğinde Bilgin Adalı’nın Kariye Hazinesi adlı eserinin, Millî Kültürümüz temasının kazanımlarını destekleyecek nitelikte bir eser olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın amacı, Bilgin Adalı’nın Kariye Hazinesi adlı eserinin hangi yönleriyle kültürel mirasa sahip çıkma değerine katkı sağladığını, eserde tarih sevgisinin nasıl işlendiğini ortaya koymaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış, çalışmanın verileri doküman incelemesi tekniği ile elde edilmiş, elde edilen veriler içerik analizi ile yorumlanmıştır. İstanbul'un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildiği günlerden kalma bir hazinenin peşine düşen bir grup çocuğun maceralarının anlatıldığı eser, doğrudan kültür varlıkları ve onları koruma konusunda bilgi veren kazanımlarla tarih, kültür ve miras öğrenme alanında farkındalık yaratmaktadır. Kariye Hazinesi’nde tarih sevgisi ve merakı da öğrencilerine kültür varlıklarının sahip olduğu değerler konusunda bilgi ve bilinç kazandırma hevesindeki idealist öğretmen Erdal karakteri üzerinden aktarılır. Eserde Erdal öğretmenin çocuklarla kurduğu ders içi ve ders dışı etkin iletişim biçimi, öğretim yöntemleri ve müze kültürü dikkat çekici diğer eğitimsel ögelerdir. Çalışma sonucunda eserin genç nesillerde tarih sevgisi ve merakı oluşturabilecek kültürel mirasın aktarılması ve korunması adına birçok unsura yer verdiği bulgusuna ulaşılmış ve bunlar örneklendirilmiştir. Bulgularda çocukların kültür varlıklarının nasıl yok olduğu ve nasıl korunabileceği konularında bilgilendirilmesi, müze kültürü, araştırma merakı gibi millî kimlik ve tarih bilinci oluşturulmasına katkı sağlayacak ve bu konuda farkındalık oluşturacak noktalar da tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Children's Literature In The Works Of History Love and Protection Of Cultural Heritage: The Example Of The "cary's Hass" Of The Justice Of The Republic
2022
Yazar:  
Özet:

History, which allows the connection between the past, now and the future, can contribute to the development of value by increasing the child’s learning curiosity and the desire to research when it is translated into child literature by fictional texts. The children, through the works they read, have the consciousness of protecting them by recognizing the history of the society in which they live, the rich historical heritage of their countries. In this context, the processing of the theme "Our National Culture" in the Turkish Teaching Program is one of the mandatory topics, and under this title many important topics are included, such as cultural heritage, our cities, historical places, historical personalities, our historical works. If you are aware of the subject matter, the The Career Treasure The name of the work has been shown to be a quality of supporting the achievements of our National Culture theme. The purpose of this work is the knowledge of The Career Treasure It is to reveal what aspects of his work contributes to the value of possession of cultural heritage, how the love of history is processed in the work. In the study the quality research method was used, the data of the study was obtained by the document review technique, the data obtained was interpreted by the content analysis. A group of children who are pursuing a treasure from the days in which Istanbul was conquered by Fatih Sultan Mehmet, the work describes the adventures of a group of children, creating awareness in the field of history, culture and heritage learning with direct cultural assets and achievements that provide information about their conservation. The . The Career Treasure In history, love and curiosity are also transmitted through the character of the idealist teacher Erdal, who is enthusiastic to give students knowledge and awareness of the values of cultural assets. The effective form of inter- and non-class communication, teaching methods and museum culture that the teacher establishes with the children are notable other educational objects. The study finds that the work has been included in many elements in the name of the transfer and preservation of cultural heritage that can create history love and curiosity in young generations, and they have been demonstrated. In the findings, the information of children on how cultural assets are destroyed and how they can be preserved will contribute to the creation of national identity and historical awareness, such as museum culture, research curiosity, and points that will create awareness about this.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of History School

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.883
Atıf : 3.348
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini