Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 101
 İndirme 48
Neoliberal Çağda Korumacı Politikalar Ekseninde Yeni Uluslararası Ekonomik Rekabet Alanı: Abd-çin Mücadelesi
2018
Dergi:  
Route Education and Social Science Journal
Yazar:  
Özet:

20. yüzyılın sonlarından itibaren neoliberal küreselleşmenin hâkimiyet alanını genişletmesiyle liberal ekonomi politikaları tüm dünyada refahın ve zenginliğin en önemli aracı hâline gelmiştir. Gelişmiş ülkeler öncülüğünde oluşturulan uluslararası kapitalist kuruluşların liderliğinde az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler de piyasaların işleyiş kurallarını güçlendirecek politikaları benimsenmeye zorlanmıştır. Emeğin, sermayenin ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması amacıyla deregülasyonlarla müdahaleci bakış açılarının iktisat politikalarından soyutlanması gerektiği giderek yaygın bir görüş haline gelmiştir. 21. yüzyıla gelindiğinde dünya ekonomisinin hâkimiyetinin Atlantik ve Avrupa’dan Asya’ya kayışı ve de Çin başta olmak üzere Güney Kore, Hindistan, Tayvan, Singapur gibi Asya ülkelerinin mucizevi başarılarının neoliberal yaklaşımlardan farklı bir tarzda gerçekleşmesi, neoliberal küreselleşmeye yönelik şüpheleri artırmıştır. 2010 yıllardan itibaren ise Çin’in dünya ekonomisindeki yükselişinin gerisinde yatan devlet öncülüğünde piyasaya entegre olma arayışlarının başarılı bir örneğini sunması ve küresel ekonomide ABD’ye en önemli rakip olarak görülmesi dünya ekonomisinde yeni arayışları hızlandırmıştır. Bu arayışların en güncel örneğini 2016 yılında ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın, Çin’in kur manipülasyonları yoluyla haksız rekabet sağladığını ileri sürerek “korumacı” politikaları birer birer uygulamaya koyması oluşturmaktadır. Karşılıklı bu etkileşim dünya ekonomisinde yeni rekabet sahasının açılmasına yol açmıştır. Dolayısıyla Çin’in düşük kur politikasıyla yeni neomerkantilist uygulamaları benimsemesi ve buna misillime olarak ABD’nin neoliberal küresel çağda serbestleşme eğilimlerine karşıt yönde hamleler geliştirmesi dünya ekonomisinin seyrinin farklı yöne evrilmesine yol açmaktadır. Bu gelişmelerden hareketle çalışmada, bir yanda dünyanın en liberal ülkesi olan ABD ile sosyalist iktisadi yapıyı piyasa mentalitesine başarılı bir şekilde entegre eden Çin’in, ekonomik güç arayışlarının dinamikleri ve bunların politik ekonomisi ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Null
2018
Yazar:  
0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Route Education and Social Science Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 2.706
Atıf : 1.297
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini