Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 199
 İndirme 51
Cayma Hakkının Satışının İslam Hukuku Açısından Değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
İSLÂM BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI DERGİSİ
Yazar:  
Özet:

Günümüz Türk hukukunda bulunan cayma hakları kuruluş felsefesi olarak İslam hukukundaki muhayyerliklerle yakından ilişkilidir. Bu haklar bireylerin sözleşmelerde uğrayabilecekleri hak kayıplarını önlemeyi amaçlar. Yaptığımız araştırmada güncel kanun ve sözleşmelerde bir çok cayma hakkı türü taraflara kanuni güvence altında sunulmakta ve belirlenen süre içerisinde bireye sözleşmeden dönme hakkı cezai şart ödemeksizin sağlanmaktadır. Cayma haklarının ücret karşılığında satılması ise müstakil ele alınması gereken bir konudur. Az da olsa bazı sözleşmelerde cayma hakkı ücret karşılığında sunuluyorsa da derinlemesine incelendiğinde bu hakların muhayyerliklerle bir ilişkisinin bulunmadığını söyleyebiliriz. Diğer taraftan hak ve menfaatin satımına cevaz veren İslam hukukçuları paralelinde düşündüğümüzde şarta bağlı muhayyerliklerin ücret karşılığında sunulabileceğini böyle bir işlemin caiz olduğunu söyleyebiliriz. Fakat hükmi muhayyerlikler olarak adlandırılan akdin kendi doğasından kaynaklanan muhayyerliklerin ücret karşılığında sunulması tabii haklar açısından hakkaniyetli olmadığı gibi İslam hukuku açısından da caiz olmayacaktır. Şu halde meclis, vasıf, ayıp ve görme gibi akdin gereği olan cayma haklarının ücretli sunulamayacağını, ancak bunların dışında bireylerin iradelerine bağlı sözleşmeye ilave edilen cayma haklarının ücret karşılığında sunulabileceğini söyleyebiliriz.

Anahtar Kelimeler:

Assessment Of The Sale Of The Right To Cayma According To Islamic Law
2019
Yazar:  
Özet:

The rights of withdrawal found in today's Turkish law are closely related to the religions in Islamic law as an organization philosophy. These rights are intended to prevent individuals from losing the rights they may suffer in contracts. In our research, many types of right to withdrawal in current laws and contracts are provided to the parties under legal guarantee and the right to return from the contract within a specified period of time is provided to the individual without payment of penal conditions. The sale of the rights in exchange for remuneration is a matter to be dealt with. Even though some contracts offer the right of withdrawal in exchange for a fee, we can say that when thoroughly examined, these rights do not have a relationship with the legal entities. On the other hand, when we think in parallel to the Islamic lawyers who respond to the sale of rights and profits, we can say that such a process is cais that the charges related to the charges can be offered in exchange for remuneration. However, the judgment of the act as the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment of the judgment. Therefore, we can say that the right of withdrawal, which is required by the law, such as parliament, qualification, wrath and vision, cannot be paid, but otherwise the right of withdrawal, which is added to the contract according to the will of the individuals, can be paid in return.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












İSLÂM BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI DERGİSİ

Alan :   İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 63
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini