Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 59
 İndirme 18
Türkiye’de Enflasyonun Belirleyicileri: Ardl Sınır Testi Yaklaşımı (2006:q1-2018:q2 Dönemi) / Determinants Of Inflation in Turkey: Ardl Bounds Testing Approach (2006:q1-2018:q2 Period)
2019
Dergi:  
Uluslararası Ekonomi İşletme ve Politika Dergisi
Yazar:  
Özet:

Son dönemde Türkiye ekonomisinde yaşanan fiyat istikrarsızlıklarının reel sektörü etkilemeye başlamasından dolayı politika yapıcıların fiyat istikrarsızlığına neden olan faktörleri tespit edip, buna uygun politikalar üretmesi elzem hale gelmiştir. Bu amaçla çalışmada, 2006:Q1-2018:Q2 dönemine ait çeyreklik veriler kullanılarak Türkiye’de enflasyonun belirleyicileri ARDL Sınır Testi ile araştırılmaktadır. Çalışmada tüketici fiyat endeksi açıklanan değişken olarak alınırken, para arzı, Dolar/TL döviz kuru, döviz kuru oynaklığı, kredi ve mevduatlara uygulanan faiz oranı, GSYİH ve bütçe açığı değişkeni açıklayıcı değişken olarak kullanılmıştır. ARDL Sınır Testinden elde edilen sonuçlar, değişkenler arasında uzun dönemli ilişkinin varlığını ortaya koymaktadır. Ayrıca uzun dönemde para arzı, bütçe açığı ve ihtiyaç kredilerine uygulanan faiz oranının enflasyon ile pozitif ilişkili olduğu sonucuna ulaşılırken, kısa dönemde ise para arzı ve bütçe açığı (dengesi) değişkenlerinin enflasyon ile pozitif ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Belirsizlik ölçütü olarak çalışmaya dâhil edilen döviz kuru oynaklığının kısa ve uzun dönemde enflasyonu tetiklediği ancak bu etkinin istatistiki açıdan anlamsız olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Determinants Of Inflation In Turkey: Ardl Bounds Testing Approach (2006:q1-2018:q2 Period)
2019
Yazar:  
Özet:

In the last period, the price instability in the Turkish economy has begun to affect the real sector because of the factors that policy makers have identified the factors that cause price instability, and it has become necessary to produce appropriate policies. For this purpose, the study, using quarterly data of the 2006:Q1-2018:Q2 period, the inflation determiners in Turkey are investigated with the ARDL Border Test. In the study, the consumer price index is taken as the indicated variable, while the currency supply, the dollar/TL currency rate, the currency rate rate, the interest rate applied to loans and deposits, the GDP and the budget gap variable were used as the indicative variable. The results from the ARDL Border Test reveal the existence of a long-term relationship between the variables. In the long term, money supply, budget gap and the interest rate applied to need loans are positively linked to inflation, while in the short term, money supply and budget gap (balance) variables are positively linked to inflation. It has been found that the currency currency rate that is included in the study as an uncertainty measure has caused inflation in the short and long term but this effect is statistically meaningless.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Uluslararası Ekonomi İşletme ve Politika Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 201
Atıf : 38
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini