Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
Türkiye-azerbaycan Diplomatik İlişkilerinde Haydar Aliyev Dönemi: "tek Millet-iki Devlet"
2023
Dergi:  
KARADENİZ - BLACK SEA – ЧЕРНОЕ МОРЕ
Yazar:  
Özet:

Azerbaycan bulunduğu coğrafya, sahip olduğu petrol kaynakları dolayısıyla bölgesel ve Batılı güçlerin dikkatlerini üzerinde toplayan bir ülke olmuştur. Bu durum Türkiye Azerbaycan ilişkileri üzerinde de bir etkiye sahiptir. Sovyetler Birliği'nin 1991 yılı sonunda dağılmasıyla birlikte Kafkasya'da ortaya çıkan üç devletten -Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan-biri olan Azerbaycan, bağımsızlık sonrası hem kendi içinde ve hem de dışarıya karşı birçok sorunla karşı karşıya kalmıştır. Başta Dağlık Karabağ sorunu olmak üzere Ermenistan ile yaşadığı gerginlik ve savaş hali, İran ve Rusya gibi bölgesel güçlere karşı kendini savunma ve bağımsızlığını koruma çabası, yeni ekonomi sistemine geçiş sürecinin getirdiği büyük sıkıntılar ve darboğaz, bağımsızlığını henüz yeni kazanmış ülkenin şartlarını ağırlaştırmış, istikrarsız ortam devletin güvenliğini olumsuz yönde tehlikeye sokmuştur. Bu makalede, Haydar Aliyev'in Cumhurbaşkanlığı dönemi (1993-2003) Türkiye-Azerbaycan diplomatik ilişkileri ele alınmıştır. Bu 10 yıllık süreçte Aliyev'in devlet idaresi ve takip ettiği politikalar ile bu politikaların Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin seyrini belirleyen, kurulan ortaklığın derinleşmesine etki eden yönleri incelenmiştir. İki ülke arasındaki ilişkileri "Tek Millet-İki Devlet" anlayışı ile stratejik ortaklığa taşıyan Haydar Aliyev ile dönemin Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel arasındaki dostane ilişkilerin bölgesel istikrarın sağlanmasındaki rolü değerlendirilmiştir. Bu kapsamda durum ve değerlendirme yöntemi esas alınarak kaleme alınmış olan makalede; Haydar Aliyev'in ülkesinin milli menfaatlerini gözeten, güçlü, dengeli bir devlet adamı olduğuna dikkat çekilmiş, iki ülke arasındaki ilişkilerin günümüze kadar dostluk ve güçlü bir stratejik ortaklık çerçevesinde gelmesinin arkasında gerek Aliyev'in ve gerekse Demirel'in yapıcı kararları ve samimi dostluk ilişkileri olduğuna vurgu yapılmıştır. 2023'ün ölümünün 20.yılı olması dolayısıyla; Türkiye-Azerbaycan arasındaki kadim dostluğun en seçkin temsilcisi olan Haydar Aliyev'i bir kez daha hatırlatmak amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Heydar Aliyev Period In Turkey-azerbaijan Diplomatic Relationships: “one Nation-two States”
2023
Yazar:  
Özet:

powers with its geographical position and oil resources, which also has significant effects on Turkiye-Azerbaijan relationships. As one of the three states that emerged in the Caucasus - Azerbaijan, Armenia and Georgia - after the collapse of the Soviet Union at the end of 1991, Azerbaijan has faced many problems both in the country and in the international arena after its independence. The tension and state of war with Armenia, especially the Nagorno-Karabakh issue, the effort to defend its country and maintain its independence against regional powers such as Iran and Russia, great difficulties and bottleneck caused by the transition to the new economic system, aggravated the conditions of the country that had just against its independence, and the unstable environment made the state face negative and dangerous security issues. Turkey-Azerbaijan diplomatic relationships during Heydar Aliyev’s Presidency (1993-2003) are discussed in this article. Aliyev’s state administration and the policies he followed during this 10-year period, as well as the aspects of these policies that determined the course of Turkey-Azerbaijan relationships and affected the deepening of the established partnership, were also discussed. The role of the friendly relationships between Heydar Aliyev, who brought the relationships between the two countries to a strategic partnership level with the “One Nation-Two States” approach, and the then-President of the Republic of Turkey, Süleyman Demirel, in ensuring regional stability was also evaluated. In this context, it is pointed out in the article, which has been written based on the situation and evaluation method, that Heydar Aliyev was a strong, balanced statesman who took care of the national interests of his country, and the reasons why the relationships between the two countries have survived to the present day within the framework of friendship and a strong strategic partnership thanks to Aliyev and Demirel’s constructive decisions and sincere friendly relationships were emphasized. Since the 20th anniversary of his death was in 2023, it was aimed to remind once again of Heydar Aliyev, who was the most distinguished representative of the ancient friendship between Turkey and Azerbaijan.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
KARADENİZ - BLACK SEA – ЧЕРНОЕ МОРЕ

Alan :   Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.006
Atıf : 1.936
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini