Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 99
 İndirme 7
 Sesli Dinleme 1
Molla Fahreddin ‘arnasî ile Molla Ahmet Hilmi Koğî’nin Vad‘ İlmiyle İlgili Risâlelerinin Karşılaştırılması
2021
Dergi:  
Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD)
Yazar:  
Özet:

Lafız-anlam ilişkisini konu edinen vad‘ ilmi, Arap diliyle ilgili ilimler arasında bağımsızlığına en geç kavuşan ilimlerden biridir. VIII./XIII. Yüzyıla kadar diğer ilimler içinde dağınık bir vaziyette bulunan vad‘ ilmi ilk müstakil çalışmasına ‘Adududdîn el-Îcî’nin (ö. 756/1355) Risâletu’l-Vad‘ isimli eseriyle kavuşmuştur. Bu veciz risâle daha sonra vad‘ ilmiyle alakalı kaleme alınacak çalışmalar için ilham kaynağı olmuş ve dilcilerin teveccühünü kazanmıştır. Vad‘ ilmine olan ilgi daha çok İslam Coğrafyasının doğu tarafında görülmektedir. Dolayısıyla bu ilimle ilgili çalışmaların büyük çoğunluğu Arap olmayan dilciler tarafından hazırlanmıştır. Bunların başında da Osmanlı âlimleri gelmektedir. Osmanlı eğitim kurumları olan medreselerin müfredatında büyük bir önem verilen bu ilim için birçok eser yazılmıştır. Osmanlı döneminden sonra da gayri resmi bir şekilde eğitim faaliyetlerine devam eden medreselerde vad‘ ilmiyle ilgili çalışmalar yapılmıştır. Nitekim Şark medrese geleneğinin iki önemli temsilcisi olan Molla Fahreddîn ‘Arnasî (ö. 1972/1392) ile Molla Ahmet Hilmi Koğî (ö. 1996/1417), temel İslam bilimlerinin farklı ilim dallarında birçok eser kaleme aldıkları gibi vad‘ ilmiyle ilgili de birer risâle kaleme almışlar. Molla Fahreddîn 1910 yılında Mardin'in Midyat ilçesine bağlı ‘Arnâs köyünde doğmuştur. Molla Fahreddîn için biri doğum yeri olan ‘Arnâs Köyüne nisbetle ‘Arnâsî, diğeri de eğitim öğretim ve irşad hayatının büyük kısmını geçirip vefat ettiği yer olan Batman İline nisbetle Batmânî şeklinde iki nisbe kullanılmıştır. Molla Fahreddîn, hayatının son demlerinde çeşitli hastalıklara yakalanmış ve 1 Şubat 1972 tarihinde ardında zengin bir ilim mirası bırakarak Batman’da vefat etmiştir. Molla Ahmet Hilmi Koğî, 1942 senesinde Bismil’in Koğuk Köyünde dünyaya gelmiştir. Molla Ahmet, kendisi için bu köye nisbetle Koğî nisbesini kullanmıştır. Koğî, medrese eğitimden sonra Batman, Bismil merkez ve Bismil’in civar köylerinde ilim ve irşad görevlerinde bulunmuştur. Koğî, 16 Mayıs 1996 senesinde Bismil ilçesinde vefat etmiştir. Bu çalışmada bahsi geçen iki risalenin karşılaştırılması yapılmış ve bu mukayese neticesinde söz konusu eserler arasındaki benzerlik ve farklılıklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte Molla Fahreddîn ‘Arnasî ile Molla Ahmet Hilmi Koğî’nin hayatı ve eserleri hakkında kısaca bilgi verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Molla Fahreddin 'arnasîle Molla Ahmet Hilmi̇ Kogi's Valmy'
2021
Yazar:  
Özet:

The word of the word is the word of the word of the word of the word of the word of the word of the word of the word of the word of the word. of VIII / XIII. In the first half of the century, there was an unprecedented form of knowledge, and the first form of knowledge was the first form of knowledge, and the first form of knowledge was the first form of knowledge, and the first form of knowledge was the first form of knowledge. 756/1355) he got his work named Risâletu’l-Vad. This veiz risâle later became a source of inspiration for the work to be taken into account with vad's knowledge and won the teveccühü of the speakers. The interest in Vad's science is more visible on the east side of Islamic Geography. Therefore, the vast majority of the studies related to this science are prepared by non-Arabic speakers. In the beginning of this, they will come to the worshippers. There are a number of works written for this knowledge given great importance in the teachings of the Ottoman educational institutions. After the Ottoman period, the studies on the valleys were also carried out in the non-official form of educational activities. In fact, Molla Fahreddîn'Arnasî is the two important representatives of the Song Medrese tradition. 1972/1392) with Molla Ahmet Hilmi Koğî. 1996/1417), the basic Islamic sciences have received many works in different disciplines of science as well as a rise in the knowledge of the valley. Molla Fahreddîn was born in 1910 in the village 'Arnâs' in Mardin's Midyat district. For Molla Fahreddîn, one is the birthplace of 'Arnâs Village' in relation to 'Arnâs' and the other is the place where he spent most of his education and education life and died in relation to 'Batman' in relation to 'Batman' in the form of two proportions. Molla Fahreddîn was affected by various illnesses in the last stages of her life and died in Batman on 1 February 1972, leaving a wealthy scientific heritage. Molla Ahmet Hilmi Koğî was born in 1942 in Bismil's Koğuk Village. Molla Ahmet used this village for himself in proportion to Koğî. Koğî, after medrese training, was involved in science and archaeological tasks in Batman, Bismil Centre and the surrounding villages of Bismil. He died on May 16, 1996 in Bismil. This study compared the two risalites mentioned and the result of this comparison was attempted to identify similarities and differences between the works concerned. However, Molla Fahreddîn 'Arnasî and Molla Ahmet Hilmi Koğî's life and works have been briefly provided.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Between Molla Fakhraddin Arnasi and Molla Ahmed Hilmi Kogi’s Manuscripts Related To Vad’ Science
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi (ÇÜİFD)

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 599
Atıf : 1.645
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini