Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
Yukari Kura Nehri̇ Havzasinin Topraklari
1984
Dergi:  
Aegean Geographical Journal
Yazar:  
Özet:

Yukarı Kura nehri havzası jeolojik yapı, morfolojik özellikler ve iklim şartları yönünden olduğu kadar toprak coğrafyası yönünden de ilgi çekici bir sahadır. Her şeyden önce, bu sahanın bütününü içine alan toprak çalışmaları bugüne kadar yapılmamıştır. Ancak, Türkiye’nin bütününü ilgilendiren çalışmalarda ya da Kuzeydoğu Anadolu bölümüne ait bazı yerel araştırmalarda söz konusu sahanın toprak özelliklerine kısmen değinilmiştir. Bu nedenle, Yukarı Kura nehri havzasının topraklan üzerinde çalışmalar yaparak toprak tiplerini dağılış alanlan ile saptayıp toprak haritasnı yeniden hazırlamış bulunuyoruz. Arazide yaptığımız çalışmalar sırasında toprak oluşumunu etkileyen faktörler (yapı ve relief, iklim, vejetasyon, zaman ve ciozyon) dikkate alınmış ve ana toprak tiplerini ayırt edici nitelikteki yerlerde profiller açılmıştır. Açılan profiller üzerinde toprağın horizonlaşma, renk, strüktür, derinlik, ana malzeme, kireç ve kök yayılışı özellikleri incelenmiştir. Profil çukurlanndan alınan örneklerin bir kısmı fiziksel (tekstür) Ve kimyasal (pH, kireç, organik madde) analizleri laboratuvarlarda yapılmıştır. Toprakların genetik sınıflandırılmasında ise, memleketimizde toprak araştırma ve haritalaması yapan çeşitli resmi ve akademik kuruluşlarca uygulanan ve Thorp-Smith tarafından geliştirilmiş olan sınıflandırma sistemi kullanılmıştır.  

Anahtar Kelimeler:

The Soils Of The Upper Kura Watershed Area (ne Anatolia)
1984
Yazar:  
Özet:

The study area is located in the northeastern part of the Anatolia. This area is belong to the Upper Kura drainage basin and from hydrographic point o f view it is connected to the Aras river basin. As a whole, the given area was composed of volcanic material, volcano-sedimentary and Plio-Quatcmary terrains. The Volcanic rocks are common on the northern, western and eastern part of the area. The volcano- sedimentary formations occur the central parts, and Quaternary alluvions occupy the tectonic depressions. There are fault lines extending in the direction o f NE-SW. The basins o f Gole, Ardahan, Çıldır and Haskoy (Hoçuvan) and the Lake Aktaş (Hozapin) were formed due to the faulting movements. These tectonic depressions which were occupied by alluvial plains were captured by the Kura river and its tributaries. The climate of the given area is characterized by the continental climate; the winters are very cold and the summers are mild. Mean annual temperature is about 3-4“C and the highest temperature 33-34°C in July or August and the lowest —39 or—40° C in the January or February. Total annual precipitation is about 500-600 mm. The natural vegetation of the area can be divided into four formations: forest, steppe, antropogen steppe and sub-alpine or alpine. The forests, which are composed o f Pinus silvestris are widespread on the highlands o f the area. Steppe formati-r ons occur in the depressions and plateaus. The sub-alpine  and the alpine vegetations are common upper part of the mountains, such as Cindağı, Yalnızçam, Ulgar, Keldağı and Kısır dağı. There are several great soil groups in the study area. The terminology and classification system is in conformity with that used in 1949 in the Soil Survey Manual (USA). The greater part of the area is covered by azonal soils due to the erosion. For this reason the zonal soils are only seen under the dense vegetation cover and on the flat lands. The main soil types arc summarized below: Zonal soils are characterized by the chernozem and chestnut soils. These occur on the flat and undulating lands. The chernozem soils are being formed in the vicinity of Golc and Hanak plains. The Chestnut soils were developed on the Neogene soft limestone formation. Azonal soils have been developing on the alluvial land of the depressions. The alluvial and the hydromorphic alluvial soils are the main soil types of this group. On the steep slopes are often covered by the lithosols. In these lands  erosion is active so that erosion products have been transported by the running water and the gravity. The texture o f the soils arc very coarse, and coarse. Intrazonal soils are characterized by the brown forest soils and alpine meadow soils. The brown forest soils have been developed under the Pinus silvestris forests. The soil is no deep because of the severe erosion. Alpine meadow soils arc also shallow and their organic content is high.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Aegean Geographical Journal

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 306
Atıf : 2.175
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini