Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Karıştırılan İki Önemli Mesele: Osmanlı’da Devşirme Sistemi ve Pençik Kanunu
2023
Dergi:  
SOSYAL, BEŞERİ VE İDARİ BİLİMLER DERGİSİ
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti’nden önceki Türk-İslam devletlerinde esir kökenli şahısların sarayda ve devletin çeşitli vazifelerinde kullanıldığı bilinmektedir. Osmanlı Devleti’nde de bu gelenek devam ettirilmiştir. Devşirme adı verilen bu uygulama Osmanlı Devleti’nin özellikle askeri bürokrasisine eleman yetiştirilmesinde bir numaralı başvuru yöntemi olmuştur. Diğer uygulama olan Pençik de Osmanlı Devleti içerisinde varlık göstermiştir. İfade edilen şekliyle farklılıklar var olsa da bu iki sistem devlet içerisinde aynı amaca hizmet etmiştir. Bilhassa yakın zaman tarih okumalarında iki uygulamanın aynı şeymiş gibi düşünüldüğü okuyucuya yansıtılmıştır. İki sistem birbiri ile aynı gibi görünse de gerek kaynağını oluşturan insanların nasıl ve ne şekilde sisteme katıldığı, gerek devlet kadrolarında ağırlıklı olarak hangi vazifelerde kullanıldıkları, gerekse amaçlanan hedefleri ve Türk nüfuzuna nasıl etki ettikleri ve devşirme adının yabancı kaynaklarda nasıl ifade edildiği gibi birtakım farklılıklar mevcuttur. Bu şekilde çalışmada iki kavramın aynı şey olmadığı, literatür taraması yöntemi kullanılarak, daha çok araştırmainceleme eserler incelenerek, problemin açıklığa kavuşturulmasında yardımcı olmaya katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Two important issues mixed: the system of revocation in Ottoman and the Penchic Law
2023
Yazar:  
Özet:

It is known that prisoners in the Turkish-Islamic states before the Ottoman State were used in the palace and in the various functions of the state. This tradition has continued in the Ottoman state. This application, called revocation, has been the number one method of application in the formation of elements to the Ottoman State, especially to the military bureaucracy. The other practice of the Penchic also showed existence within the Ottoman State. Although there are differences in the way expressed, these two systems served the same purpose within the state. In recent history readings, the reader has reflected that the two applications are thought to be the same thing. Although the two systems seem similar to each other, there are a number of differences, such as how and how the people who form the source of need participate in the system, what functions they are mainly used in the state personnel, what objectives they are targeted if necessary and how they influence the Turkish influence and how the name of devastation is expressed in foreign sources. In this way, the two concepts are not the same thing in the study, using the literary scan method, more research review works will contribute to helping to clarify the problem by studying.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






SOSYAL, BEŞERİ VE İDARİ BİLİMLER DERGİSİ

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 180
Atıf : 187
SOSYAL, BEŞERİ VE İDARİ BİLİMLER DERGİSİ