Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 400
 İndirme 108
Millî Kimlik İnşası Bağlamında Ömer Seyfettin’in Turan Hikâyeleri
2019
Dergi:  
Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tanzimat Dönemi'nde siyasî olarak başlayan Osmanlıcılık fikir akımı, devletin desteği ile edebî ve akademik alanda kendini göstermiştir. Fakat yenidünya düzeni ile Osmanlıcılığın sona ermesi devamında Türkçülük fikir akımının dönem aydınlarının ilgi odağı hâline gelmesini sağlamıştır. 19. yüzyılda ulus-devlet anlayışına uygun olarak ortaya çıkan Türkçülük, Osmanlıcılıktan beslenerek kimlik inşasının akademik boyutu ile  başlamış, edebî eserlerle topluma duyurulmuş ve en son olarak da siyasî alanda kendini kabul ettirmiştir.  Millî edebiyatın öncü isimlerinden olan Ömer Seyfettin, Türkçü-Turancı fikir doğrultusunda milliyetçi hareketi yorumlamıştır. Hemen bütün eserlerinde millî kimlik inşası ve milliyetçilik fikirlerini ön plana çıkaran yazar, dönemin aydınları ile paralel olarak Türk kimliğini keşfetmiş ve Türklük hissinin duyurulmasına yönelmiştir. Hikâyelerini meydana getirirken mitler aracılığıyla köken ve soy, özgürlük ve göç, eski Türk kahramanları ve seçilmiş halkı ön planda işlemiştir. Yazarlığı bir misyon olarak gören Ömer Seyfettin, aydın sorumluluğundan dolayı Türkçülük ve Müslümanlık temelli bir toplumsal yapı oluşturulmasına kanaat getirmiştir. Hikâyelerinde toplumun bağlayıcı unsuru olan din ve dili daha çok Türkçülük fikri üzerinden işlemiştir. Bu çalışmada Ömer Seyfettin'in Turan hikâyelerinden yola çıkılarak yazarın millet algısı, millî kimlik inşasında tarih kurgulaması, yarattığı destansı kahramanlar belirlenecek, bununla birlikte milliyetçi mitoloji dikkate alınarak inceleme yapılacaktır. Ayrıca yazarın Türklük ve onun bir anlamda üst kimliği olarak algıladığı Turan ideali tarihsel derinlik açısından değerlendirilecektir. Ömer Seyfettin'in Turan hikâyelerinde ileri sürülen fikirler ve esaslar, millet inşa edilmesinde ne ölçüde etkili olduğu sorusuna cevap aranacaktır. Ömer Seyfettin'in Turan hikâyelerinin millî kimlik inşa etmedeki rolü ve etkisi incelenecektir.

Anahtar Kelimeler:

The Turan Stories Of Omar Seyfettin In Context Of National Identity Building
2019
Yazar:  
Özet:

The Ottomanism’s ideological flow, which began politically in the Tanzimat period, has manifested itself in the literary and academic field with the support of the state. But the new world order and the end of the Ottomanism continued to make the Turkish idea flow the time of the lights become the focus of interest. In the 19th century, Turkish, which emerged in accordance with the nation-state understanding, began with the academic dimension of identity building by feeding from Ottomanism, was announced to society by literary works and finally accepted itself in the political field.  Omer Seyfettin, one of the leading names of national literature, interpreted the nationalist movement according to the Turkish-Turanci idea. In all his works, the writer, who put the ideas of national identity building and nationalism in the forefront, has discovered the Turkish identity in parallel with the brilliants of the time and has turned towards the proclamation of the Turkish sense. Through the myths, he made the origins and descendants, freedom and immigration, the former Turkish heroes and the elected people in the forefront. Omer Seyfettin, who sees the writing as a mission, for his clear responsibility led to the creation of a social structure based on Turkish and Muslimism. In his stories, religion and language, which are the binding element of society, were more processed by the idea of Turkish. In this study, starting from the Turan stories of Omer Seyfettin, the author's national perception, the historical setting in the construction of national identity, the distant heroes he created will be determined, however, the nationalist mythology will be examined taking into account. In addition, the ideals of Turan, which the writer perceives as Turkey and his top identity in a sense, will be assessed from the historical depth. The ideas and principles raised in the Turan stories of Omer Seyfettin will be sought to answer the question of how effective it is in the construction of the people. The role and impact of the Turan stories of Omer Seyfettin in building national identity will be studied.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 394
Atıf : 948
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini