Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 78
 İndirme 19
Avrupa Birliği (15) Piyasasında Türk Hazır Giyim Sektörünün Rekabet Gücü ve Ürün Haritası (2004-2017)
2019
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Tekstil ve Hazır Giyim Anlaşması (ATC) sonrası Avrupa Birliği (15) piyasasında 2004-2017 dönemi için Türk Hazır Giyim Sektörünün rekabet gücünü ölçmektir. SITC Rev.3’e göre dört haneli ürün grupları esas alınarak hazır giyim sektörüne ait 37 alt ürün grubu için Balassa’nın Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler Endeksi (RCA) ve Ticaret Dengesi Endeksi (TBI) hesaplanmıştır. Ge-rek RCA endeksleri gerekse de TBI Endeks değerlerinden hareketle Widodo (2009) modeli referans alınarak, Türk hazır giyim sektörünün AB (15) piyasasında ürün haritası çıkarılmıştır. Açıklanmış Karşılaş-tırmalı Üstünlükler ve Ticaret Dengesi Endeksi sonuçlarına göre, Türk hazır giyim sektörünün AB (15) piyasasında rekabet üstünlüğüne sahip olduğu, 37 alt sektörün neredeyse tamamının net ihracatçı yapı-sıyla dikkat çektiği gözlenmiştir. 2004 yılında hazır giyim sektörüne ait 37 alt sektörün 34 tanesinin yüksek rekabet gücüne sahip olduğu ve aynı zamanda bu alt sektörlerin net ihracatçı konumunda oldukları görülmektedir. 2017 yılı referans alınarak bir değerlendirme yapıldı-ğında da benzer yapının devam ettiği, bununla birlikte 2004 yılında net ithalatçı durumda olan SITC 8452 ve SITC 8461 alt sektörlerinde de net ihracatçı durumuna gelindiği gözlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Avrupa Birligi (15) Piyasasinda Turk Hazir Giyim Sektorunun Rekabet Gucu ve Urun Haritasi (2004-2017)
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to measure the competitiveness of the Turkish ready clothing sector for the period 2004-2017 in the European Union after the Textile and ready clothing agreement (ATC). According to SITC Rev.3 on the basis of four-digit product groups, the Balassa's Reported Comparative Excellence Index (RCA) and Trade Balance Index (TBI) were calculated for 37 sub-groups of the ready-made clothing industry. Ge-rek RCA indicators are needed but from the TBI Index values, with reference to the Widodo (2009) model, the product map of the Turkish ready-made clothing industry in the EU market (15) has been drawn. According to the results of the declared Comparative Excellence and Trade Balance Index, the Turkish ready-made clothing industry has a competitive superiority in the EU market (15) and the 37 sub-sector all attracted attention with the net exporting structure. In 2004, 34 of the 37 sub-sectors of the ready-made clothing industry were highly competitive, and these sub-sectors were also in the net exporting position. A 2017 reference assessment was carried out and the similar structure continued, but it was noted that in 2004 the SITC 8452 and SITC 8461 sub-sectors, which were net importers, were net exporters.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 803
Atıf : 2.396
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini