Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 5
1960 Sonrası Sanat Disiplinlerinin Moda Aksesuar Tasarımına Etkisi ve Tasarım Önerisi
2022
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Endüstri Devrimi sonrası disiplin kavramının doğması ve özellikle 20.yüzyılda yaşanan değişimler, yenilikler ve sosyo ekonomik gelişmeler yeni arayışları beraberinde getirmiş, bu süreç yeni disiplinlerin doğmasına zemin hazırlamıştır. Bilim, tarih, coğrafya, felsefe gibi alanların birbirleriyle veya diğer disiplinler ile etkileşimleri sonucu ortaya çıkan bulgular; yeni anlayışlar, keşifler vb. ile birlikte disiplinlerarasılık kavramını doğurmuştur. Sanat disiplinlerinin de birçok farklı disiplin ile etkileşim içinde olduğu ve bu etkileşimler neticesinde, dönemin koşulları ile yeni sanat anlayışlarının ve yeni sanat disiplinlerinin ortaya çıktığı görülmektedir. Özellikle 1960’lı yıllar ve sonrasına bakıldığında, sanat disiplinlerinde yaşanan bu değişim ve yenilikler, disiplinlerarası çalışmaların yarattığı etkiyle farklı konu seçimleri, deneysel çalışmalar ve yeni malzeme arayışlarını ortaya çıkarmış ve her geçen gün sınırlarını genişleterek ilerlemesini sağlamıştır. Sanat disiplinlerinin 1960’lardaki bu değişimi, tasarım ve moda üzerinde de etkili olmuştur. Sanat, tasarım ve moda eksenindeki etkileşim, modanın güçlü araçları arasında yer alan moda aksesuar ürünlerinde de etkisini göstermiş ve sanat disiplinleri, aksesuar tasarımcılarının en sık başvurduğu kaynaklar arasında yer almıştır. Moda aksesuar ürünleri kullanım amaçları gereği, insan yaşamında her zaman önemli yer tutmuştur. Neredeyse insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olan aksesuar ürünleri, Endüstri Devrimi sonrası yaşanan toplumsal değişim ile beraber moda kavramının günlük yaşamda yer edinmesinin etkisiyle modanın önemli aracı haline gelmiştir. Mücevher-takı, ayakkabı, çanta, şapka vs. gibi aksesuar ürünleri, moda dünyasında önceleri giysiyi tamamlayan unsurlar olarak bilinirken, günümüzde, modaya yön veren önemli moda araçları olarak görülmektedir. Bunun yanında moda aksesuar ürünleri tasarım ürünü olmanın dışında sanatçıların da dikkatini çekmiş ve 20.yüzyıl ile başlayan bu süreç 1960’lar ve sonrasında büyük bir dönüşüm yaşayan sanatın öğesi halini almıştır. Bu çalışmada 1960 ve sonrasında sanat disiplinleriyle moda aksesuar tasarımı ilişkisi ele alınarak sanat ve tasarım alanındaki değişimler örnekler ile açıklanmıştır. Son bölümde de sanat tasarım ilişkisi bağlamında yüksek lisans tez projesi kapsamında Joan Miro’nun resim ve heykel çalışmalarından yola çıkılarak hazırlanan tasarımlara yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of Art Disciplines After 1960 On Fashion Accessories Design and Design Recommendations
2022
Yazar:  
Özet:

The birth of the post-industrial revolution concept of discipline and especially the changes, innovations and socio-economic developments in the 20th century brought new aspirations, this process prepared the ground for the birth of new disciplines. The findings arising from the interaction of fields such as science, history, geography, philosophy with each other or other disciplines; new concepts, discoveries, etc. It has created the concept of interdisciplinary. The art disciplines are also interacting with many different disciplines, and as a result of these interactions, the conditions of the era and new art concepts and new art disciplines appear. Specifically in the 1960s and afterwards, these changes and innovations in the art disciplines, with the influence created by interdisciplinary studies, revealed different subject choices, experimental studies and search for new materials and made it progress by expanding its boundaries every day. This change in the art disciplines in the 1960s has also been influential on design and fashion. The interaction in the art, design and fashion axis has also shown its influence on fashion accessories products, which are among the powerful tools of fashion, and art disciplines have been among the sources most frequently applied by accessory designers. Fashion accessories products have always held an important place in human life because of their use purposes. The accessories, which have almost as old history as the history of mankind, have become an important instrument of fashion with the influence of the fashion concept taking place in everyday life along with the social change of the post-Industrial Revolution. Accessories such as jewellery, shoes, bags, hat, etc. are known as the elements that first complete clothes in the fashion world, but today they are seen as important fashion tools that lead to fashion. In addition, fashion accessories products have also attracted the attention of artists in addition to being a design product, and this process, which began in the 20th century, has become an element of art that has experienced a major transformation in the 1960s and later. In this study, the relationship between the 1960s and later art disciplines and fashion accessories design was discussed and the changes in the field of art and design were explained by examples. The last section also includes the designs prepared in the context of the art design relationship in the context of the master's thesis project based on Joan Miro's painting and sculpture work.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.515
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini