Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 51
 İndirme 7
İBN HALDÛN’UN BELÂGAT KURAMI
2019
Dergi:  
Akif
Yazar:  
Özet:

İbn Haldûn’un, ilimleri tasnif ettiği “el-Mukaddime”sinde dil ilimleri de kendine yer bulmuştur. O, dil ilimlerini lügat (sözlük), nahiv (gramer), beyân (belâgat), edeb (şiir) şeklinde dört ana başlık halinde ele almıştır. Kendisinden bir asırdan fazla bir zaman önce bu ilim bütünüyle kemâle ulaştığı ve terminolojisi yerleştiği halde o, beyân başlığıyla belâgatı kasdetmiş, meânî ilmine de belâgat demiştir. Ayrıca, ‘meğaribe/batılı’ ve ‘meşârika/doğulu’ Müslüman toplumları ‘beyân/belâgat’ ilmi açısından mukayese ederek doğulu toplumların bu ilimde batılı toplumlardan daha üstün olduğu kanaatine ulaşmış, bazı verilerden hareketle de bu fikrini kanıtlama yoluna gitmiştir. İbn Haldûn beyân (belâgat) ilmini öğrenmenin gerekliliği ve faydasından da bahsetmiştir. Bu çalışmada İbn Haldûn’un beyâna (belâgata) dair fikirleri incelenmiş, sıra dışı terminolojisi mercek altına alınmış, gerekli tespit ve değerlendirmeler yapılmaya gayret edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Ibn Haldûn'un Belagat Kurami
2019
Dergi:  
Akif
Yazar:  
Özet:

In the words of Ibn al-Haddin, the Qur’an was revealed in the words of the Qur’an. He has the knowledge of the language in the form of a false word, a grammatical word, and a literary word, and a poem. More than a century before him, this knowledge reached the fullness of the term and its terminology was placed, and he had the head of the word, and the word, and the word, and the word, and the word. In addition, the 'Megaribe/West' and 'Mesharika/Eastern' Muslim communities have reached the point of view that the Eastern communities are superior to Western communities in this point of view by comparing the 'beyân/belâgat' knowledge, and some data have gone to the way of proofing this idea. The Qur’an says that the knowledge of the Qur’an and the knowledge of the Qur’an and the knowledge of the Qur’an and the knowledge of the Qur’an and the knowledge of the Qur’an. In this study, the ideas of Ibn Haldûn's Beyâna (document) have been studied, the unusual terminology has been understood, the necessary detections and evaluations have been made.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Akif

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 4.728
Atıf : 16.317
Akif