Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 7
Engelli Bireylerin İşgücüne Katılımı, Engelli Dernek ve Vakıflarla Etkileşimini Ne Yönde Değiştiriyor? ; Kamu Kurumunda Bir Örnek
2022
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Engelli bireyler, engellilik durumları dolayısı ile istihdam sorunu ve toplumsal bir takım olumsuz tutum ve davranışlara maruz kalmaktadır. Bu sebeple yaşamış oldukları ayrımcı bakış açısına, ötekileştiren ve damgalayıcı pratiklerle karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu araştırma, engelli bireylerin istihdama kazandırılmasının, engelli dernek ve vakıflara katılımının etkinliğine katkı sağlayıp sağlamadığını Türkiye kamu kurumları bağlamında, açıklamaya çalışmıştır. Engel durumunun, engelli derneklerle ilişkisindeki sorunlara, toplumsal etkileşimlerdeki olumsuz deneyimleri, görme, ortopedik, zihinsel, Psikolojik rahatsızlık, süreğen hastalık engeli olan bireylerin anlatımları çerçevesinde açıklanmaya çalışılmış ve değerlendirilmiştir.

Nitel araştırma tekniklerinin kullanıldığı, Bakırköy adliyesinde görevli üç görme engelli, iki süreğen hastalık, iki ortopedik engelli, bir zihinsel engelli, bir psikolojik rahatsızlığı bulunan engelli kadrosunda çalışan dokuz engelli personellerle derinlemesine mülakat ve katılımlı gözlemler yapılmıştır.

Bu araştırmada engelliliğe ilişkin tartışmalardan hareketle, engellilik halinin, bireyin yaşamış olduğu toplumsal baskı ötekileştirme ve ayrımcı politikalarla ortaya çıktığı, toplumun damgalama davranışları ve tutumunun engelli bireyleri sosyal hayata katılımlarını olumsuz etkilediği ortaya çıkmıştır.

Engelli bireylerin istihdamı ile sosyal hayata katılımlarını kolaylaştıran eğitim, sağlık, ve sosyal inşa sürecinde olumlu etki yaratması beklenen ve bu kapsamda hareket eden engelli dernek ve vakıflarla ilişkisine odaklanmıştır. Engelli bireylerin istihdam sorununu çözüldüğünde, engelli dernek ve vakıflarla ilişkisinin azaldığı görülmüş, bunun sebepleri, iletişimsizlik, güven, sosyal yetersizlik, engellilik sorunlarında etkinsizlik gibi faktörlerden engelli bireylerin etkilendiği gözlemlenmiştir.

Bu bulgular kapsamında engelli bireylerin, istihdamını kolaylaştırıcı ve hayata katılımlarının sağlanması için, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ‘’2030 Engelsiz Vizyon’’ politikası hedeflerine ulaşması için bu alana katkı sağlayarak, literatüre engellilik araştırmalarını geliştirmek, çoğaltmak amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

How does the participation of disabled persons in the workforce change their interaction with the disabled associations and foundations? an example in the
2022
Yazar:  
Özet:

Persons with disabilities are exposed to employment problems and a set of negative attitudes and behaviors due to disability conditions. This is why they face the discriminatory point of view they have experienced, self-sufficient and marking practices. This research has tried to explain whether the employment of disabled individuals contributes to the effectiveness of participation in disabled associations and foundations in the context of the public institutions of Turkey. Problems in the relationship with disabled associations, negative experiences in social interactions, visual, ortopedic, mental, psychological disorders, persistent disease disorders have been tried to explain and evaluate in the framework of the stories of individuals with disability.

With the use of quality research techniques, three visual disabled, two periodic diseases, two ortopedic disabled, one mental disabled, one psychological disorder, and nine disabled staff staff in the Bakarköy courts have been thoroughly interviewed and participating observations.

In this study, from the discussions on disability, it was revealed that the disability status arises through social pressure and discriminatory policies in which the individual has lived, and that the social marking behaviors and attitudes of the society have a negative impact on the participation of the disabled individuals in social life.

The focus is on the relationship with the disabled associations and foundations that are expected to have a positive impact on the education, health, and social construction process that facilitates the employment of disabled individuals and their participation in social life. When the problem of employment of disabled individuals is solved, the relationship with disabled associations and foundations has been reduced, the causes of this have been observed that disabled individuals are affected by factors such as lack of communication, confidence, social insufficiency, inefficiency in the problems of disability.

In the framework of these findings, it is intended to develop, multiply the research on disabilities in literature, by contributing to this field to the achievement of the objectives of the ‘2030 Disability Vision’ policy of the Ministry of Family and Social Services, in order to facilitate their employment and participation in life.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.636
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)