Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 200
 İndirme 51
 Sesli Dinleme 1
Liselere Geçiş Sistemi (lgs) Merkezî Sınavı Türkçe Dersi Sorularının Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre İncelenmesi
2021
Dergi:  
Route Education and Social Science Journal
Yazar:  
Özet:

Eğitim bir sistem olarak düşünüldüğünde ölçme değerlendirme bu sistemin önemli öğelerinden biridir. Ölçme değerlendirme eğitim sistemin eksikliklerini, yanlışlarını tespit etmeye yarayan bir kontrol mekanizmasıdır. Dolayısıyla nitelikli bir eğitim için aynı zamanda nitelikli ölçme değerlendirme araçlarına ihtiyaç vardır. Ölçme değerlendirme araçlarının niteliği arttıkça eğitimin kalitesi de artacaktır. Ölçme araçlarındaki soruların hangi bilişsel düzeydeki becerileri ölçtüğü ölçme değerlendirme araçlarının niteliğini arttıran unsurlardan biridir. Bu bağlamda Bloom taksonomisi, bilişsel düzeydeki beceriler için sıkça kullanılan bir sınıflamadır. Bu araştırmada ortaöğretim kurumlarına geçiş için yapılan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) bünyesindeki Türkçe testi soruları yenilenmiş Bloom taksonomine göre değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırmada 2018, 2019 ve 2020 yıllarında yapılan LGS Merkezî Sınavlarındaki toplam 60 adet Türkçe testi sorusu doküman incelemesi yoluyla analiz edilmiştir. Türkçe testi sınav soruları öncelikle yıllara göre incelenmiş, ardından üç yılın genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır. 2018 LGS sınavı Türkçe testi sorularının 14’ü (%70) anlama (kavrama), 5’i (%25) çözümleme (analiz) ve sadece 1’i (%5) değerlendirme basamağında yer almaktadır. 2019 LGS sınavı Türkçe testi sorularının 16’sı (%80) anlama (kavrama), 1’i (%5) uygulama ve 3’ü (%15) değerlendirme basamağındadır. 2020 LGS sınavındaki Türkçe testinde ise soruların 11’i (%55) anlama (kavrama), 1’i (%5) uygulama, 4’ü (%20) çözümleme (analiz) ve 4’ü (%20) değerlendirme basamaklarında yer aldığı belirlenmiştir. Üç yıla genel olarak bakıldığında 2018 ve 2019 yıllarında daha çok alt düzey bilişsel süreçleri ölçen sorular ağırlıktayken 2020 yılında yapılan sınavda üst düzey bilişsel becerileri ölçen sorular önceki yıllara göre artış gösterdiği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Route Education and Social Science Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 2.706
Atıf : 1.291
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini