Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 93
 İndirme 19
XIX. Yüzyıl Ortalarında Umurlu’nun Demografik Yapısı
2019
Dergi:  
Journal of History and Future
Yazar:  
Özet:

Arşiv belgeleri bir tarihçi için en başta gelen başvuru kaynaklarından olup, geçmişten bakarak günümüze ulaşan birinci elden kaynak ve tanıklardandır. Arşiv belgeleri içerisinde önemli bir yer tutan nüfus defterleri de sosyo-demografik özellikleri ile yaşanan yerin yani bir yerleşimin aydınlatılmasında vazgeçilmez bir özellik sunmaktadır. Yerleşim yerlerinin niceliksel ve niteliksel verilerini günümüze aktaran bu belgelerden olan nüfus defterlerinde Umurlu, Aydın Eyaleti’nin idaresindeki Aydın Sancağı dâhilinde bulunan Güzelhisar-ı Aydın Kazası’na bağlı bir köy durumundadır. Tımar, muhasebe ve avarız sayımları sonrasında, modern anlamda II. Mahmut zamanında yapılan, asker ve vergi kaynaklı olarak müslim ve gayrimüslimlerin kayıtlandığı bu sayım defterlerinden olan ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı’nda kayıtlı 1841 /1842 yılını içeren ve NFS. d. 03012 kodlu nüfus defterinin 1 ve 27. sayfaları arasında yer alan Umurlu Karyesi ele alınmış ve değerlendirme yoluna gidilmiştir. Defterde yer alan 205 hane reisinin özellikleri ile birlikte yaşları ve akrabalık durumunu içeren nitelikler, askerlik ve benzeri durumlar hakkında da ilk elden bilgi sahibi olunarak bir yerleşim yerinin tarihi geçmişini ile ilgili olarak önemli ayrıntılara ulaşmaya çalıştık.

Anahtar Kelimeler:

The XIX. The demographic structure of Umurlu in the middle of the century
2019
Yazar:  
Özet:

The archive documents are the primary source of application for a historian and are the first-hand sources and witnesses that come from the past to the present. Population records, which hold an important place in the archive documents, also offer an indispensable feature in the enlightenment of the place in which they live with their socio-demographic characteristics, a settlement. In the population records of these documents that transmit the quantitative and qualitative data of the settlements to the present day, Umurlu is in the state of a village linked to the Good Hitsar-i Aydin Accident, located within the Aydin Sanca in the administration of the Aydin State. After the counting, accounting and avarism, in the modern sense II. It is made in the time of Mahmut, from these countbooks where Muslims and non-Muslims are registered as soldiers and tax sources and contains the year 1841 / 1842, registered in the Ottoman Archives Department of the General Directorate of the State Archives of the Republic of Turkey and the NFS. D. 03012 is addressed between pages 1 and 27 of the Population Registry and has gone to the way of evaluation. With the characteristics of the 205 households listed in the book, we tried to get important details regarding the historical history of a settlement by getting first-hand information about the qualities, military and similar situations that include their age and relative status.

Anahtar Kelimeler:

The Demographic Structure Of Umurlu In The Mid Of The 19th Century
2019
Yazar:  
Özet:

Archive records are among the most important sources of reference for historians, besides being among the primary sources on the way of understanding history. Population registers, which occupy an important place within the archives, provide an indispensable feature in illuminating the place where they live with their socio-demographic characteristics. From these documents, which convey the quantitive and qualitative data of the settlements to our present day, Umurlu, in the population registers, is seen as a village connected to Güzelhisar-Aydın province which was located in the sanjak of Aydın. This document which is registered in the Ottoman Archives of Turkish Republic with a year 1841/1842, and with a code NFS. d. 030212. In this document Umurlu can be found between the 1st and the 27th pages. In this study, the demographic structure of Umurlu, will try to be analyzed by following the data that is provided by the document which is mentioned above.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of History and Future

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 437
Atıf : 582
Journal of History and Future