Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 4
 Sesli Dinleme 1
Alman Disi̇sleri̇ Bakanligi Arsi̇v Belgeleri̇ Isiginda 6. Fi̇lonun İzmi̇r Zi̇yareti̇ Sirasinda Geli̇sen Olaylar
2022
Dergi:  
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amerika Birleşik Devletleri’nin, Avrupa ve Afrika Deniz Kuvvetleri bünyesinde görev yapan 6. Filo’nun 1967 yılında gerçekleşen İzmir ziyareti, Türk kamuoyunda anti-Amerikancı tutumun geniş çaplı eylemlere dönüşmesine yol açan önemli bir hadisedir. Ancak literatürde bu hadisenin çok boyutlu ve objektif değerlendirmeye imkân tanıyan mukayeseli tarih yöntemiyle irdelenmediği görülmektedir. Bu eksikliği gidermek amacıyla gerçekleştirilen bu araştırmada, 6. Filo’nun İzmir ziyareti sırasında gerçekleşen olaylar, bu konuyu kapsamlı bir biçimde yansıtan Alman Dışişleri Bakanlığı belgeleri başta olmak üzere; Türk-Amerikan arşiv belgeleri, yerli-yabancı gazete ve dergiler ile dönem tanıklarının ifadelerinin bulunduğu kaynaklar aracılığıyla betimlenmiştir. Ulaşılan belgeler Türk kamuoyunca 6. Filo’nun şiddetli bir tepkiyle karşılanmasında birçok etkenin rol oynadığını göstermektedir. Johnson Mektubu ve akabinde Türkiye’nin Kıbrıs müdahalesinin 6. Filo aracılığıyla engellenmesi, bu Filonun 1967 Arap-İsrail Savaşı’ndaki rolü, Amerikan Hükûmetinin Türkiye’deki Amerikan şirketlerinde gerçekleşen grevlerdeki tutumu, aynı yıl Ernesto Che Guevara’nın öldürülmesi ve sürmekte olan Vietnam Savaşı bu etkenlerin başlıcalarıdır. Bu çalışma; literatürde bağımsız bir biçimde incelenmediği görülen 6. Filo’nun 1967 İzmir ziyaretine çok boyutlu ve karşılaştırmalı yaklaşımıyla ön plana çıkmakta ve Türk kamuoyundaki şiddetli tepkinin arkasındaki sebeplere işaret etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Occurred Incidents During The 6th Fleet Visit To Izmir In German Ministry Of Foreign Affairs Archive Documents
2022
Yazar:  
Özet:

The visit of the 6th Fleet, which was affiliated with the United States European and African Naval Forces, to Izmir in 1967 is an important event that caused the anti-American attitude of the Turkish public to turn into large-scale actions. However, in the literature, it is seen that this event is not examined with the comparative history method, which allows multidimensional and objective evaluation. In this research, which was carried out in order to fill this gap, the events that took place during the 6th Fleet’s visit to Izmir were analyzed through the documents of the German Ministry of Foreign Affairs, especially the documents of the German Ministry of Foreign Affairs, Turkish-American archival documents, local and foreign newspapers and magazines, and the testimonies of witnesses of the period has been described. The documents obtained show that many factors played a role in the violent reaction of the 6th Fleet by the Turkish public. The Johnson Letter and the subsequent prevention of Turkey’s intervention in Cyprus by the 6th Fleet, its role in the 1967 Arab- Israeli War, the attitude of the American government in the strikes of American companies in Turkey, the murder of Ernesto Che Guevara in the same year and the ongoing Vietnam War is one of these factors. This study comes to the fore with its multidimensional and comparative approach to the 1967 Izmir visit of the 6th Fleet, which has not been examined independently in the literature, and points out the reasons behind the violent reaction in the Turkish public opinion.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 537
Atıf : 1.840
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini