Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 91
 İndirme 8
Türkiye’de Çocuk Dergilerinin Kapak Tasarımının Örnekler Üzerinden İncelenmesi
2020
Dergi:  
Social Mentality and Researcher Thinkers Journal
Yazar:  
Özet:

ÖZ Çocuk dergileri, sadece çocuk edebiyatı ile ilgilenenler için değil, sosyoloji, pedagoji, tarih ve sanat tarihi araştırmacıları için de önemlidir. Yakın tarihimizin sosyolojik ve psikolojik gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler ile eğitimciler için kaynak durumunda olan çocuk dergileri, eğitim tarihinin ayrılmaz bir parçasıdır. Türkiye' de çocuk dergiciliğinin doğuşu Tanzimatla birlikte hız kazanan sosyal değişimin bir devamı niteliğindedir. İlk çocuk dergisi Mümeyyiz, 1869 yılında yayın hayatına başlamıştır. Bu çalışmada; örnek olarak Türkiye’de altı çocuk dergisi üzerinden altı kapak tasarımı seçilmiştir. Üç çocuk dergisi Osmanlıca dönemine ait olup diğer üç dergi ise günümüz çocuk dergilerden seçilmiştir. Bu dergiler; Çocuklara Talim dergisi, Çocuklara Mahsus Gazete dergisi, Yeni Yol dergisi osmanlıca olup; Atlas Çocuk dergisi, Bilge Çocuk eğitim dergisi ve Bilim Çocuk dergisi de güncel çocuk dergilerinden seçilmiş olmaktadır. Osmanlıca dönemine ait toplam sayısı 54 olan Osmanlıca çocuk dergilerinden kapak sayfası düzenli olan üç tane dergi seçilmiştir. Bunun temel sebebi ise diğer ilk dönem veya başlangıç dönemi dergilerinin çoğunda kapak sayfasının olmayışı ya da kapak sayfasının düzensiz oluşu olarak tespit edilmiştir. Ayrıca; çalışmada günümüz çocuk dergilerden sadece 3 ünlü çocuk dergisi seçilmiştir. Araştırma alanı altı örneklem dergi ile sınırlandırılmıştır. Araştırmamızda sonuç olarak; Basılı yayın ürünlerinden biri olan dergiler, kapaklarında yer alan görsel kodlar aracılığı ile hedef kitlelere ulaşmakta ve ilk etkileşimi oluşturmaktadır. Bu etkileşim ile oluşan iletişim daha çok görsel bir iletişim türüdür. Bilindiği gibi, görsel iletişim, kapakta yer alan tüm görsel kodların bir araya gelerek, o kodların kolay ve anlaşılır bir şekilde sunumunu sağlayan bir iletişim türüdür. Söz konusu görsel kodların belli bir düzen içerisinde aktarımı da “tasarım” aracılığı ile sağlanmaktadır. Bilindiği üzere çocuk dergilerinde; çocukların neler bilmelerini, nasıl olmalarını, nelerin değerli olduğunu göstermek ve aynı zamanda eğitmek temel hedeftir. Bu bağlamda, bu dergilerin kapakların tasarımı, illüstrasyon ve resimleri çok önemlidir ve bunları hazırlayan kişilerin sadece bir tasarımcı değil aynı zamanda çocukların piskolojisini bilen, çocuklara eğitim veren kişiler olması büyük bir önem taşımaktadır. Zira, bu dergiler çocuklar üzerinde etkili olması nedeniyle diğer dergilere nazaran daha dikkatli ve özenli tasarlanması bir mecburiyettir. Bu bilgilerden hareketle; Türkiye’de tarih boyunca çocukların dünyasına dergiler ve dergi kapakları üzerinden yapılan araştırmalarla da ulaşmak mümkündür.

Anahtar Kelimeler:

Examples Of The Cover Design Of Children's Magazines In Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

OZ Children's magazines are important not only for those interested in children's literature, but also for researchers in sociology, education, history and art history. Children's magazines, which are in the source for those who want to learn about the social and psychological development of our recent history and educators, are an integral part of the educational history. The birth of the child magazine in Turkey is a continuation of the social change that accelerates with Tanzimat. The first children’s magazine, Mümeyyiz, began its publication in 1869. In this study; for example, six cover designs have been selected through six children's magazines in Turkey. Three children's magazines belong to the Ottoman period and the other three magazines were selected from today's children's magazines. These magazines are; Children's Education magazine, Children's Mahsus newspaper magazine, New Road magazine; Atlas Children's magazine, Wisdom Children's education magazine and Science Children's magazine are also selected from current children's magazines. The total number of the Ottoman period of 54 Ottoman children's magazines has been selected three magazines that are regularly covered. The main reason for this is that most of the other first period or early period magazines have been identified as the absence of cover page or the irregular formation of cover page. In addition, the study has selected only 3 famous children's magazines from today's children's magazines. The research area is limited to six sample magazines. As a result of our research, magazines, which are one of the Based Publishing Products, reach target audiences through the visual codes in their coverage and create their first interaction. Communication with this interaction is a more visual form of communication. As it is known, visual communication is a type of communication that brings together all the visual codes on the cover, enabling the presentation of those codes in a easy and understandable way. The transmission of these visual codes in a certain order is also provided through the "design". As it is known in children’s magazines, the main objective is to show and educate children what they know, how they are, what is valuable. In this context, the design, illustration and paintings of these magazines are of great importance, and it is of great importance that the people who prepare them are not only a designer but also those who know the piscology of children, who educate children. Zira, it is a duty to design more carefully and carefully than other magazines because these magazines are effective on children. With this information, it is possible to reach the world of children throughout the history of Turkey through research through magazines and magazines coverings.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Social Mentality and Researcher Thinkers Journal

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.471
Atıf : 354
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini