Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
100 Yıl Önce Mecburiyetten Doğan Kısa Süreli Ortaklık: Müşterek Gazete
2023
Dergi:  
VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de Cumhuriyet’in ilanından bir ay önce yaşanmış bir hadise, İstanbul basınını tek gazete çıkarmak zorunda bırakmıştı. 6 Eylül 1923 tarihinde İkdam, Akşam, İleri, Tercüman-ı Hakikat, Tevhid-i Efkâr, Tanin, Vatan ve Vakit gazetelerinin dizgicileri işi bırakınca, gazete sahipleri 7 Eylül 1923 tarihinde çıkaracakları bir gazete olmadığı için birleşmek zorunda kalmıştı. Mecburiyetin doğurduğu bu ortaklık, Müşterek Gazete adıyla sadece iki haftalık bir ömrü olan ve sonra arşivlerde kalacak bir gazetenin basın tarihinde yer almasına neden olmuştu. 8 ulusal gazetenin sahiplerinin bir araya gelerek ertesi günün gazetesi için harflerin dizgisini yapması ile iki hafta boyunca 8 gazete yerine tek gazete çıkarabilmişlerdi. Bu gazetelerde çalışan dizgicilerle iki haftanın sonunda yapılan anlaşma neticesinde tekrar gazetelerini çıkarabilmişlerdi. 100 yıl önce gerçekleşen bu olay, basın tarihimizde örneğine az rastlanır cinsten bir hadise olarak yerini almıştır. Bu çalışmada Müşterek Gazete’nin ortaya çıkma nedenleri, dizgicilerin talepleri, gazetenin yayın politikası ve Müşterek Gazete’nin feshedilmesi hakkında bilgi verilerek Türk basın tarihindeki yerine değinilecektir.

Anahtar Kelimeler:

A Short-term Partnership Born 100 Years Ago, From Mandatory: Musterek Gazete
2023
Yazar:  
Özet:

An event that took place a month before the proclamation of the Republic forced the Istanbul press to publish a single newspaper. On September 6, 1923, when the typesetter of the newspapers İkdam, Akşam, İleri, Tercüman-ı Perakende, Tevhid-i Efkar, Tanin, Vatan and Vakit quit, the owners of the newspaper had to unite because there was no newspaper to be published on September 7, 1923. This partnership, which was born out of necessity, caused a newspaper called Müşterek Gazete, which had a life of only two weeks and then remained in the archives, to take its place in the history of the press. As the owners of 8 national newspapers came together to type the letters for the next day's newspaper, they were able to publish one newspaper instead of 8 newspapers for two weeks. At the end of two weeks, they were able to issue their newspaper again with the agreement made with the typesetter working in these newspapers. This event, which took place 100 years ago, has taken its place in our press history as an unprecedented example. In this study, the reasons for the emergence of Müşterek Gazete, the demands of the typesetter, the publication policy of the newspaper and the abolition of Müşterek Gazete will be given and its place in the history of the Turkish press will be mentioned.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 475
Atıf : 572
VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi