Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 78
 İndirme 29
Milli Mücadele ve Cumhuriyetin İlk Yıllarında Giresun'da Basın Hayatı ve Işık Gazetesi
2020
Dergi:  
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Geçmiş olayların araştırılmasında çok büyük öneme sahip olan gazeteler, yayınlandıkları dönemin siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerinin bilinmesinde en etkili araçlardır. Özellikle yerel gazetelerin, şehir tarihi çalışmaları ve şehirlerin geçmişte her alandaki özelliklerini anlamada büyük yararlılıkları olmuştur. Osmanlı Devleti’nde basın hayatı, 19. Yüzyılın başında yabancı devletler tarafından başlatılmıştır. Osmanlı Devleti’nin ilk Türkçe gazetesi 1 Kasım 1831 tarihinde yayımlanan Takvim-i Vekayi olmuştur. 1840 yılında Ceride-i Havadis, 1860 yılında ise Tercüman-ı Ahval yayın hayatına başlamıştır. Osmanlı Devleti’nde 19. yüzyılın sonlarında batılılaşma çabaları ve basın hayatı için önemli bir gelişme, 1864 yılından itibaren vilayet matbaalarının kurulmasıdır. Vilayet matbaaları, yerel gazeteciliğin ortaya çıkmasını da sağlamıştır. Giresun’da basın hayatı 1910 yılında başlamıştır. Özellikle Milli Mücadele Dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarında, çok dinamik bir basın hayatı görülmektedir. Şehirdeki matbaalarda basılan gazeteler ve dergiler, halkın bilinçlenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Gazete ve dergilerin çıkarılmasında en önemli araç olan matbaa, 1910 yılında kurulmuş ve 1923 yılına kadar şehirde, Yeni Yol, Giresun ve İttihat Terakki matbaaları basın hayatına hizmet etmişlerdir. Giresun’da ilk çıkan gazeteler, 1910’da “Giresun”, 1911 de “Giresun Maarif”, 1912’de “Karadeniz”, “Hadim-i Millet” ve “Kavlak”, 1918’de “Işık”, 1920’de “Gedikkaya” ve 1925’de “Yeşilgiresun” adıyla yayımlanmışlardır. Işık Gazetesi 1 Nisan 1918 tarihinde yayın hayatına başlamış ve 1927 yılına kadar devam etmiştir. Gazetenin hemen her sayısında sahibi Çemşitzade Nuri Ahmet, yeni Türkiye Cumhuriyetinin ve Giresun’un gündemini yorumlamıştır. Milli ve manevi konularda çok hassas bir yayın politikası izlemiş ve bu konularda hiç taviz vermemiştir. Şehirdeki siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel hayatla ilgili haberlere yer verilmiştir. Ülkede meydana gelen deprem ve hastalık gibi olaylarda, gazete gelirinden bağış ve geliri ihtiyaç sahiplerine verilmek üzere eşya piyangoları düzenlemiştir. Işık Gazetesi, gazetelerin en önemli görevi olan toplumun haber alma kaynağı ve bilinçlenmesini layıkıyla yerine getirmiştir.

Anahtar Kelimeler:

In The First Century Of The Republic and The First Century Of The Republic and The First Century Of The Republic and The First Century Of The Republic and The First Century Of The Republic.
2020
Yazar:  
Özet:

The newspapers, which are of great importance in the investigation of past events, are the most effective tools in the knowledge of the political, social, economic and cultural characteristics of the time they are published. In particular, local newspapers, city history studies and cities have had great benefits in understanding the characteristics of each area in the past. Press Release in the United States, 19. It was initiated by foreign states in the early century. The first Turkish newspaper of the Ottoman State was Kalvim-i Vekayi, published on 1 November 1831. In 1840 Ceride-i Havadis, and in 1860 Translator-i Ahval began his broadcasting life. A significant development for the efforts of westernization and the press life in the Ottoman State at the end of the 19th century was the establishment of the province matbaas from 1864. The local news agencies also showed the appearance of local journalism. In Giresun, the press life began in 1910. Especially during the National Struggle Period and the early years of the Republic, a very dynamic press life is seen. The newspapers and magazines printed in the city's matches have played an important role in the awareness of the public. The matba, the most important tool in the drawing of newspapers and magazines, was founded in 1910 and until 1923 in the city, the New Road, Giresun and Alliance Terakki matba served the press life. The first newspapers in Giresun were published in 1910 under the name "Giresun", 1911 under the name "Giresun Maarif", 1912 under the name "Black Sea", "Hadim-i Nation" and "Kavlak", 1918 under the name "Light", 1920 under the name "Gedikkaya" and 1925 under the name "Yeşilgiresun". The Light Newspaper began its broadcasting life on 1 April 1918 and continued until 1927. In almost every number of the newspaper, the owner of Çemşitzade Nuri Ahmet has interpreted the agenda of the new Turkish Republic and Giresun. He has followed a very sensitive publication policy on national and spiritual matters and has never made any agreement on these matters. It has been about the political, social, economic and cultural life in the city. In events such as earthquakes and illnesses that occur in the country, the newspaper has organized items to be given donations from income and income to those in need. The Light Newspaper has worthyly fulfilled the source of communication and awareness of society, which is the most important task of the newspapers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 170
Atıf : 257
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini