Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 111
 İndirme 40
Rekreasyonel Faaliyet Olarak Fiziksel Aktivitelerin Otizmli Cocuklarda Sosyal İletisime Yonelik Etkileri
2020
Dergi:  
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, rekreasyonel faaliyet olarak fiziksel aktivitenin otizm spektrum bozukluğu özelliği gösteren çocuklar üzerindeki sosyal etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Mevcut araştırmanın örneklemini 2019-2020 yılları içerisinde ilinde Samsun Engelliler ve Dezavantajlılar Biriminde kayıtlı olan otizmli çocukların ebeveynleri ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alan otizmli çocukların aileleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise benzer gelişimsel düzeyde oldukları tıbbi raporlarda ifade edilen ve araştırmada kullanılan ölçeği cevaplamaya gönüllü 100 otizmli çocuğun ebeveyni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Avcıoğlu (2007) tarafından geliştirilen “Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda rekreasyonel faaliyet olarak fiziksel aktiviteye katılan otizmli çocuklarla sportif faaliyetlere katılmayan otizmli çocukların sosyalleşmeleri arasında farklılıklar bulunduğu belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre fiziksel aktiviteye katılan otizmli çocukların spor yapmayan otizmli çocuklardan daha fazla sosyalleşme göstermektedir. Araştırmada sporun otizmli çocukların sosyalleşmelerinde farklılık oluşturduğu hipotezinin doğrulandığı görülmektedir. Fiziksel aktivite yapma durumu incelendiğinde tüm alt boyutlarda fiziksel aktiviteye katılanların lehine anlamlı fark olduğu görülmektedir (p<0,05). Sonuç olarak rekreasyonel faaliyet olarak fiziksel aktivitelere katılan ve fiziksel aktivitelere katılmayan otizmli çocukların sosyalleşme düzeylerini karşılaştırmalı olarak inceleyen bu çalışmada fiziksel aktivitelerin sosyalleşme, temel sosyal beceri, temel iletişim becerisi, grupla iş yapma becerisi ve kendini kontrol edebilme becerileri açısından olumlu yönde etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Effects Of Physical Activities As Recreational Activities On Social Communication In Autistic Children
2020
Yazar:  
Özet:

This study was carried out to determine the social effects of physical activity as a recreational activity on children with autism spectrum disorder. The examples of the current research are the parents of autistic children registered in the Samsun Disabled and Disabled Unit in the 2019-2020 years and the families of autistic children educated in rehabilitation centers. The sample of the study is made by the parents of 100 children with autism who are volunteer to respond to the scale expressed in their medical reports and used in the study at the same developmental level. The "Social Skills Assessment Scale" was developed by Avcıoğlu (2007) as a data collection tool. The study found differences in socialization between autistic children who participate in physical activity as recreational activities and autistic children who do not participate in sports activities. According to the data obtained, autistic children who participate in physical activity show more socialization than autistic children who do not exercise. The study confirmed the hypothesis that sports make a difference in socialization of autism children. When examining the state of physical activity, there is a significant difference in the benefit of those who participate in physical activity in all subdimensions (p<0,05). As a result, this study compared the socialization levels of autistic children who participate in physical activities as recreational activities and who do not participate in physical activities, concluded that physical activities have a positive impact on socialization, basic social skills, basic communication skills, the ability to work with the group and the ability to self-control.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 281
Atıf : 1.792
2023 Impact/Etki : 0.288
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi