Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 46
 İndirme 8
Kentin Değişen Yüzünde Ankara Mahmut Paşa Bedesteni
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Kentler akıp giden zamanla birlikte dönüşmektedir. Kentlerin dönüşümü fiziksel, toplumsal, kültürel birçok yönden görülmektedir. Bu unsurlar tek tek izlenebildiği gibi aynı zamanda birbirini tetikleyen, birbirinin içine geçmiş oluşumlar olarak da görülmektedir. Kentlerin en önemli ögesi olan kullanıcıların dinamik yapısı, bu çok yönlü değişimi desteklemektedir. Bu çalışmada kentin dönüşen yapısı içinde yapıldığı dönemde Osmanlı kentlerinin ekonomik ve sosyal ve idari unsurlarını barındıran, kentin çekirdeğinde yer alan bedesten yapılarından Ankara Mahmut Paşa Bedesteni’nin metropolleşen, kültürel, sosyal, ekonomik ve idari biçimi değişen bir kentte sanatsal ürünlerin sergilendiği, korunduğu, turistik bir fonksiyonu olan Anadolu Medeniyetler Müzesi’ne dönüşümü incelenmektedir. Çalışma kapsamında bedestenlerin kente katkıları sunulmuş, ardından Ankara Mahmut Paşa Bedesteni’nin yapıldığı dönem ve günümüz zamanında yer aldığı kent dokusu ve kente katkısı aktarılmıştır. Literatür araştırmaları ve yerinde gözlem çalışmaları aracılığıyla, kent içinde gerçekleşen zamanla değişen mekânsal durum ve kullanıma dair ilişkiler Ankara Mahmut Paşa Bedesteni/ Anadolu Medeniyetler Müzesi özelinde açığa çıkarılmıştır. Sonuç olarak, dönüşümle birlikte, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ankara’nın önemli ve büyük müzelerinden biri olarak turistik bölgede, sosyal tutkal olarak çalıştığı anlaşılmaktadır. Bedesten eskiden, yalnızca toplumun bir kesimine (toptan ticaret yapanlar, kasa kullanımı ihtiyacı duyanlar gibi toplumun orta-üst kesimine) hitap ederken herkese açık bir yere dönüşmüş, çevresinde tasarlanan açık alanları ile kamusal açık kullanımını içine katmış, açık alanı değişen kamusal kullanımlara (Örn. gastronomik faaliyetler, her yaştan kullanıcının dinlenme ihtiyacı için oturma alanları, gruplar için buluşma eylemleri vb.) imkân sağlayacak şekilde düzenlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Changing Faces Of Ankara Mahmut Pasa Bedesteni
2020
Yazar:  
Özet:

The cities are turning with time. The transformation of cities is seen in many physical, social, and cultural aspects. These elements can be observed individually, as they are also seen as formations that trigger each other, passing into each other. The dynamic structure of users, which is the most important subject of cities, supports this diverse change. In this study, the transformation of the structure of the city in the period in which the transformation of the structure of the city was carried out, the transformation of the structure of the bedden located in the center of the city, which contains the economic and social and administrative elements of the Ottoman cities, from the Ankara Mahmut Paşa Bedesteni to the Anadolu Civilizations Museum, which is a tourist function in which art products are displayed, preserved, in a city that changes its metropolitan, cultural, social, economic and administrative form. In the framework of the work, the contributions of the bedestines to the city were presented, then the city textures and the contribution to the city in which Ankara Mahmut Paşa Bedesteni was made during the period and today were transferred. Through literary research and observation work on the site, the space situation and the relationship of use that changes over time within the city has been revealed in Ankara Mahmut Paşa Bedesteni/Anadolu Civilizations Museum. As a result, it is understood that, along with the transformation, the Anadolu Civilizations Museum works as a social attachment in the tourist area as one of Ankara’s important and major museums. In the past, when he addressed only one part of society (the wholesale traders, the middle-top part of society, such as those in need of cash use), he became an open place for everyone, adding to the public open use with the open spaces designed around, the open spaces to the changing public use (e.g. gastronomic activities, seating areas for the rest needs of the user of all ages, meetings for groups, etc.) It is arranged in a way that is possible.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 902
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini