Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
İbn Sînâcı Bilim Teorisini Yeniden Düşünmek: Sadrüşşerîa ve Teftâzânî’nin Mevzû Meselesi Üzerine Tartışmaları
2023
Dergi:  
Beytulhikme An International Journal of Philosophy
Yazar:  
Özet:

Klasik sonrası dönem, İbn Sînâcı bilim teorisinin bazı yönleri üzerine yoğun tartışmalara şahitlik etmiştir. Meydan okumalardan bir tanesi mevzû meslesiyle ilgilidir. İbn Sînâcı teoriye göre her bilimin, onu öteki bilimlerden ayıran bir konusu/mevzusu vardır. Genelde konunun gerçek veya itibari birliğe sahip olduğu düşünülmekteydi. Mutlak veya itibari birliğe sahip olan tek birşey birçok bilimin konusu olamazdı. İbn Sînâcı teorinin bu önkabulleri Sadrüşşerîa (ö. 747/1346) tarafından et-Tenkîh adlı metninin şerhi olan et-Tavzîh adlı eserinin girişinde meydan okundu. Burada üç mesele ortaya konmaktadır: bir bilimin konusunun birden fazla şey olup olmayacağı, bilimlerde konuyu haysiyyet kaydıyla sınırlamanın ne anlama geldiği, tek bir şeyin birden fazla bilimin konusu olup olmayacağı. Sadrüşşerîa’nın İbn Sînâcı bilim teorisine karşı koyması Teftâzânî’nin söz konusu teoriyi et-Telvîh adlı şerhinde savunmaya itmiştir. Makale, bilimlerde konu meselesiyle ilgili bu tartışmayı önce Sadrüşşerîa’nın yönelttiği soru ve itirazları, akabinde Teftâzânî’nin cevaplarını tek tek sunarak incelemektedir. Böylece makale klasik sonrası düşünürlerin İbn Sînâcı bilim anlayışının önemli bir yönünün alımlanmasını gün ışığına çıkarmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Reconsidering Avicennan Theory Of Science: Ṣadr Al-sharīʿa and Taftāzānī’s Discussions Of The Issue Of The Subject Matter
2023
Yazar:  
Özet:

Post-classical period witnessed intense debates on aspects of the Avicennan theory of science. Among them one set of discussions concerned the issue of subject matter (mabāhith al-mawdūʿ) in a science. They were raised by Ṣadr al-Sharīʿa (d. 747/1346) in the introduction of his al-Tawḍīh, a commentary on his legal theory text al-Tanqīḥ. Therein, he raised three questions: (1) whether the subject matter of a science can be multiple, (2) what restricting subject matter of a science means, and (3) whether one thing can be the subject matter of multiple sciences. Taftāzānī (d. 792/1390), a proponent of the Avicennan theory, objected to Ṣadr al-Sharīʿa’s positions in his al-Talwīḥ, the most well-known supercommentary on al-Tawḍīh. The paper analyzes this debate on the issue of subject matter in sciences, and thus sheds light on the reception of an important aspect of the Avicennan theory of science in the postclassical period.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Beytulhikme An International Journal of Philosophy

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 543
Atıf : 848
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini