Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 53
 İndirme 24
Türk-islâm Devlet Geleneğinde Memlûklerle Başlayan Yeni Bir Kurum: Dârü’l-adl Müftüleri
2019
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Memlûklerden önceki Türk-İslâm devletlerinde Dârü’l-Adl Müftüleri (Adalet Sarayı Müftüleri) bulunmamaktaydı. Dârü’l-Adl Müftüleri ilk olarak Memlûk Devleti’nde karşımıza çıkmaktadır. Sultan, hakkında bir kanunun bulunmadığı meselelerde karar verebilmek için Dârü’l-Adl Müftüleri’ne danışır ve onlar da hükümlerin nihai şekli için yasal fikirlerini beyan ederek fetva verirlerdi. Görülen davalarda sultanın hüküm vermesi için sultana yardımcı olan Dârü’l-Adl Müftüleri, sultanın Dârü’l-Adl’de düzenlediği duruşmalarda başkadılar ve diğer yüksek rütbeli memurlarla birlikte protokolde hazır bulunurlardı. Dârü’l-Adl Müftüleri; kadıların ve bireylerin öne sürdükleri yasal soruları, daha önce buna benzer dava emsallerine bakarak cevaplarlardı. Dârü’l-Adl Müftülerinin bir diğer görevi de, sultanla birlikte sefere katılmak ve sefer sırasında askerlerle alakalı İslâm hukuku alanıyla ilgili işler hususunda fetva vermekti. Memlûklerde devlet merkezi olan Kahire’de; Şâfî, Hanefî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinden birer kişi olmak üzere toplam dört Dârü’l-Adl Müftüsü vardı. Şam’da da dört mezhep Dârü’l-Adl Müftüsü bulunmaktaydı. Diğer büyük şehirlerden Halep’teyse Şâfî ve Hanefî mezheplerinden olmak üzere iki Dârü’l-Adl Müftüsü vardı. Bunların yanı sıra Trablus, Hama ve Safed gibi şehirlerde de halkın intisap ettiği mezhebe uygun olarak Dârü’l-Adl Müftüleri bulunmaktaydı. Bu makalede, daha önceki devletlerde bulunmamasına karşın ilk defa Memlûklerde görülen yeni bir kurum olan Dârü’l-Adl Müftüleri incelenecektir. Bu yeni kurumun ne olduğu, niçin ihdas edildiği ve tesirlerinin neler olduğu hususu üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

A New Institution That Begins With The People Of The Turkish-islamic State Tradition: Dâru'l-adl Muftuleri
2019
Yazar:  
Özet:

There were no predecessors to the Islamic State, and there were no predecessors to the Islamic State. We are the first to be able to see the righteous, the first to be the righteous. The Sultan consulted the Dârü'l-Adl Muftails to be able to decide in matters where there was no law, and they would also give the fetva by declaring their legal ideas for the final form of the ruling. The Dârü'l-Adl Muftiels, who the Sultan to rule in the cases seen, were prepared in the protocol in the trials held by the Sultan in Dârü'l-Adl, along with the senior women and other high-ranking officials. The Dârü’l-Adl Muftiels answered the legal questions that women and individuals had raised, before looking at the similar lawsuits. Another task of the Dârü'l-Adl Muftails was to join the Sultana and give the fetva on the matters related to the area of Islamic law related to the soldiers during the flight. In the city of Cairo, which is the state center, there were a total of four Dârül-Adl-Mufti, including one of the Shafi, Hanefi, Mâlikî and Hanbelî religions. There were four kinds of worshippers, and there were four kinds of worshippers, and four kinds of worshippers. There were two great cities in the city of Al-Halep, and two great cities in the city of Al-Halep, and two great cities in the city of Al-Halep. In the cities like Trablus, Hama and Safed, there were also the Dârü’l-Adl Muftiels according to the religion that the people had established. In this article, the Dârül-Adl Muftiels, which is the first time seen in the country, will be examined, although they are not present in the previous states. This new institution will be focused on what it is, why it is introduced and what its assets are.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 956
Atıf : 2.042
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini