Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 69
 İndirme 21
Hadımların Pers Saray Yaşamındaki Yeri
2020
Dergi:  
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hadımların Pers saray yaşamındaki yeri ve üstlenmiş olduğu rollerini ortaya koymaya çalıştığımız araştırmamızda, öncelikli olarak Antik Hellen ve Roma kaynaklarının verdiği bilgilerden yararlanılmıştır. Hadımlara dair bilgilere Ön Asya, Anadolu ve Uzak Doğu’daki pek çok uygarlıkta rastlanmasına rağmen, en erken yazılı belgeler Çin Shang ve Ming hanedanlıklarında ortaya çıkmıştır. Perslerde hadım etme eylemi, başlangıçta bir cezalandırma yöntemi olarak kullanılsa da sonrasında hadımların Pers sarayında edindikleri olumlu-olumsuz rolleri Herodotos, Diodoros, Ksenophon, Ktesias, Plutarkhos ve Platon gibi kaynaklar aracılığıyla izleyebiliyoruz. Yakın Doğu saray yaşamının izlerini gördüğümüz Persler, aslında öncesinde alışık oldukları geleneksel Med saray anlayışının birçok özelliğini de taşımaktadır. Hadımların, Pers saray yaşamında kral ve ailesinin yakınında yer alan kişiler olduğu açıktır. Antik kaynakların verdiği bilgiler de bu konuda paralellik göstermektedir. Özel yaşam, hizmetçilik ve eğitim olarak sınıflandırdığımız başlıklar altında hadımların Pers saray yaşamındaki rollerini detaylı olarak incelediğimizde, hizmetçilik dahil olmak üzere önemli görevler üstlenen karakterler olduğunu görmekteyiz. Sarayın gizli bilgilerine hakim, haremde olan bitenden haberdar, üstüne üstlük haremdeki yaşamın gizliliği ve düzeninden sorumlu olan hadımlar, Pers İmparatorluğu’nun güçlü olduğu dönemlerde sadakatleriyle öne çıkarken, imparatorluğun çöküş süreciyle birlikte daha olumsuz karakterlere dönüşmüştür.

Anahtar Kelimeler:

The place in the Persian Palace
2020
Yazar:  
Özet:

In our research that we are trying to reveal the place and roles the Hadiths have taken over in the Persian Palace life, the information provided by the ancient Hellenic and Roman sources was primarily used. Although the information about the hadiths is found in many civilizations in Asia, Anatolia and the Far East, early written documents have appeared in the Chinese Shang and Ming dynasties. The act of harassment in Persia was used in the beginning as a method of punishment, but we can follow the positive and negative roles of the harassment in the Persian Palace through sources such as Herodotus, Diodoros, Ksenophon, Ktesias, Plutarchos and Platon. The Persians, where we see the traces of the life of the near-Eastern palace, actually carry many characteristics of the traditional Med palace concept that they used to before. It is clear that the hadiths are persian people who live near the king and his family in the Persian Palace life. The information provided by ancient sources also shows parallelity in this matter. Under the titles we classify as private life, servicing and education, when we examine in detail the roles of the hadiths in the Persian Palace life, we see the characters who take on important tasks, including servicing. The hadiths who dominate the secret information of the palace, knowing what is in the harem, and who are responsible for the secret and order of life in the harem, while standing out with their faithfulness in the times when the Persian Empire was strong, have become more negative characters with the process of the fall of the empire.

Anahtar Kelimeler:

The Eunuchs In The Persian Palace
2020
Yazar:  
Özet:

We aim to reveal the place and roles of castrated people in Persian palace life within scope of current research based on the information primarily given by the sources of Ancient Greek and Rome. Although information on eunuchs may be provided by many civilizations in Asia Minor, Asia and the Far East, the earliest written documents appeared in the Shang and Ming dynasties in China. Although the act of castration in the Persians was originally used as a method of punishment, we can follow the positive-negative roles of the castrated in the Persian palace through sources not limited with Herodotos, Diodoros, Xenophon, Ktesias, Plutarch and Plato. The Persians, on which we see the traces of the Near East palace life, actually bear a large number of properties of the traditional Med palace approach and conventions familiar to them. It is clear that the eunuchs are the people who are closest to the king and his family in Persian palace life which is overwhelmingly supported by evidence provided in ancient resources. Detaile inspection of the roles of castrated people in Persian palace life under the titles we classified as private life, servantism and education reveals characters with important duties including service. The eunuchs, who are aware of the secret information of the palace, had a command of what is happening in the harem and were responsible for the privacy and order of the life in the harem, were initially loyal figures in bright days of empire, later turning into more negative characters with the collapse of the empire.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.272
Atıf : 13.187
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi