Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 3
Türkiye’de Kamu ve Özel Sektör Dış Borçları ile Ekonomik Büyüme İlişkisinin Analizi
2024
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ekonomik büyüme, ülkelerin en önemli makroekonomik hedeflerinde biridir. Bu hedefe ulaşmak için ülkelerin üretim düzeylerinin arttırılması gerekmektedir. Üretim düzeyinin arttırılması ise yatırım miktarına bağlıdır. Yatırım miktarını belirleyen temel faktörlerden biri de tasarruf düzeyidir. Tasarruf düzeyi bir ekonominin sermaye miktarını yani finansman düzeyini göstermektedir. Yurt içi tasarruf düzeyi düşük olan ülkeler yapacakları yatırımlara finansman sağlamak için yabancı kaynaklara başvurmaktadır. Bir diğer ifadeyle dış borçlanma yöntemini tercih etmektedirler. Bu noktada dış borçlanma ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki bir araştırma konusu olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı Türkiye’de 2011-2019 dönemine ait üçer aylık verilerle kamu kesimi dış borcu ile özel sektör dış borcunun ekonomik büyüme üzerindeki etkisini ampirik olarak araştırmaktır. Değişkenler arasındaki kısa ve uzun dönemli ilişki ARDL sınır testi yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda kamu kesimi dış borcunun ekonomik büyüme üzerinde uzun dönemde negatif kısa dönemde ise pozitif etkisinin olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Diğer taraftan analiz sonuçları özel sektör dış borcunun ekonomik büyüme üzerinde uzun dönemde pozitif, kısa dönemde ise negatif etkisinin olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of The Relationship Between Public and Private Sector External Debts With Economic Growth In Turkey
2024
Yazar:  
Özet:

One of the most important macroeconomic goals of countries is economic growth. In order to achieve this aim, the production levels of countries must be increased. Increasing the production level depends on the amount of investment. One of the main factors that determines the quantity of investment is the level of savings. The level of savings shows the quantity of capital, that is, the level of financing of an economy. Countries with a low level of domestic savings refer to foreign resources to finance their investments. In other words, they prefer the external borrowing method. At this point, the relationship between external borrowing and economic growth has emerged as a research topic. The aim of this study is to analyze the effects of public sector external debt and private sector external debt on economic growth in Turkey with quarterly data for the period 2011-2019. In the study, ARDL bound test method has been used to determine the short term and long term relationship between the variables. According to the findings of the study, while public sector external debt negatively affects economic growth in the long term, it positively affects economic growth in the short term. Also, the analysis results showed private sector external debt positively affects economic growth in the long term, it negatively affects economic growth in the short term.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 481
Atıf : 1.513
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini