Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 3
Candida Turlerinin Dagilimi ve Invaziv Kandidiyazis Icin Risk Faktorleri
2022
Dergi:  
Ege Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, çocuk yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların klinik örneklerden izole edilen Candida türlerinin araştırılması ve invaziv kandidiyazis için risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Ocak 2013 ile Aralık 2018 tarihleri arasında klinik örneklerde Candida türleri tespit edilmiş hastalar alınmıştır. Hastaların demografik özellikleri, geniş spektrumlu antibiyotik ve immunsupresif ilaç kullanımı, altta yatan hastalıkları, kan transfüzyonu, cerrahi operasyon öyküsü, aynı klinik örnekte Candida türleri ile birlikte bakteri üremesi olup olmadığı, parenteral beslenme ve invaziv girişimler retrospektif olarak incelenmiş ve invaziv kandidiyazis ile ilişkisi retrospektif olarak araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 91 hasta dahil edilmiştir. Ortalama yaş 72,3 ± 70,1 ay bulunmuştur. Hastaların %48,4’ü Candida albicans iken, %51,6'sı da non-albicans Candida vardı. Candida parapsilosis (n = 18, %19,8) ve Candida tropicalis (n = 14, %15,4) en yaygın albicans dışı Candida türleri olarak tespit edilmiştir. En yaygın verilen antifungal tedavi flukonazoldü (n = 34, %59,6). Altta yatan hastalık, santral venöz ve/veya üriner kateter, geniş spektrumlu antibiyotik, kortikosteroid, cinsiyet, cerrahi operasyon ile invaziv kandidiyazis arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır (p> 0,05). Öte yandan, aynı klinik örnekte Candida türleri ile birlikte bakteri üremesi, parenteral beslenme ve kan transfüzyonu ile invaziv kandidiyazis arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Pediyatrik yoğun bakım ünitelerinde non-albicans Candida türleri Candida albicans'a göre daha sık görülmektedir. Candida parapsilosis, albicans olmayan Candida türleri arasında en yaygın olanıdır. Parenteral beslenme, kan transfüzyonu ve aynı klinik örnekte Candida türleri ile birlikte bakteri üremesi, invaziv kandidiyazis riskini artırmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Distribution Of Candida Species and Risk Factors For Invasive Candidiasis
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: The aim of this study was to investigate the Candida species isolated from the clinical samples of patients in the pediatric intensive care unit and to determine the risk factors for invasive candidiasis. Materials and Methods: Patients with Candida species detected in clinical samples between January 2013 and December 2018 were included in this study. The demographic characteristics of the patients, the use of broad-spectrum antibiotics and immunosuppressive drugs, underlying diseases, blood transfusions, history of surgical operations, whether there is bacterial growth with Candida species in the same clinical sample, parenteral nutrition and invasive interventions were retrospectively analyzed and their relationship with invasive candidiasis was investigated. Results: A total of 91 patients were included in the study. The mean age was 72.3 ± 70.1 months. Among the patients 48.4% had Candida albicans while 51.6% had non-albicans Candida. Candida parapsilosis (n = 18, 19.8%) and Candida tropicalis (n = 14, 15.4%) were the most common non-albicans Candida species. The most common antifungal treatment was fluconazole (n = 34, 59.6%). There was no statistically significant relationship between invasive candidiasis and the underlying disease, central venous and / or urinary catheter, broad-spectrum antibiotic, corticosteroid, gender and surgical operation (p> 0.05). On the other hand, there was a statistically significant relationship between invasive candidiasis and parenteral nutrition, blood transfusion and bacterial growth with Candida species in the same clinical sample (p <0.05). Conclusions: Non-albicans Candida species are more common than Candida albicans in the pediatric intensive care units. Candida parapsilosis is the most common among non-albicans Candida species. Parenteral nutrition, blood transfusion and bacterial growth with Candida species in the same clinical sample increased the risk of invasive candidiasis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Ege Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.294
Atıf : 1.646
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini