Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 3
SPOR BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN PARALİMPİK SPORLAR FARKINDALIK ÖLÇEĞİNİN (PSFÖ) GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİLİK VE GÜVENİLİRLİK ÇALIŞMASI
2022
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı spor bilimleri öğrencilerinin Paralimpik sporlara ilişkin farkındalıklarını ölçmek için kullanılabilecek bir ölçeğin geliştirilmesidir. Bu doğrultuda ölçeğin yapı ve kapsam geçerliliği için güvenilirlik ve geçerlilik çalışmaları yapılmıştır. Uzman görüşleri ile belirlenen soru havuzu ile spor bilimleri alanındaki farklı bölümlerde öğrenim gören 255 kişilik bir grup için pilot uygulama yapılmıştır. SPSS 22 programı ile yapılan açımlayıcı faktör analizi sonuçlarına göre faktör yük değerlerinin 0,693 ile 0,939 değerleri arasında değişen, %74,588 varyans açıklama oranına sahip, 24 maddeden oluşan ve 2 faktörlü bir model elde edilmiştir. Croonbach alfa katsayısı ise 1. Faktör için α= 0,966, 2. Faktör için α= 0,969 ve ölçeğin bütünü için α= 0,958 bulunmuştur. Buna göre AMOS 24 programı kullanılarak yapılan doğrulayıcı faktör analizi sonuçlarında ise düzeltilmiş uyum indeksi değeri hariç modelin uygunluğu doğrulanmıştır (p=0,000 X2/sd=2,59, RMSEA= 0,063 SRMR=0,031 NFI= 0,95 CFI=0,97 ve GIF= 0,91) NNFI=0,97 ve AGFI=0,851). Ayrıca güvenilirlik testleri için Cronbach alfa güvenirlik katsayısı, her maddenin alt-üst %27 gruplarının madde ortalama puanları arasındaki ilişkisiz t testi ve iki yarı test güvenirliği (Spearman-Brown korelasyon değeri ve Guttman Split-Half değeri) hesaplanmıştır. Tüm analizler sonrası Paralimpik Sporlar Farkındalık Ölçeğinin spor bilimleri öğrencilerinin Paralimpik farkındalıklarını güvenilir bir şekilde ölçebileceği sonucu ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Development Of The Paralympi̇c Sports Awareness Scale (psas) For Sports Sci̇ence Students: A Study Of Vali̇di̇ty and Reli̇abi̇li̇ty
2022
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to develop a scale that can be used to measure the awareness of sports science students about Paralympic sports. In this direction, reliability and validity studies were carried out for the construct and content validity of the scale. A pilot study was conducted for a group of 255 students studying in different departments in the field of Sport Sciences, with a question pool determined by expert opinions. According to the results of the exploratory factor analysis made with the SPSS 22 program; 2-factor model consisting of 24 items, with factor loading values varying between 0.693 and 0.939, with a variance explanation rate of 74.588%, was obtained. Croonbach's alpha coefficient was α= 0.966 for the 1st Factor, α= 0.969 for the 2nd Factor, and α= 0.958 for the whole scale. Accordingly, in the confirmatory factor analysis results using the AMOS 24 program, the suitability of the model was confirmed, except for the adjusted fit index value (p=0,000; X2/sd=2,59, RMSEA= 0,063; SRMR=0,031; NFI= 0,95; CFI=0,97 ve GIF= 0,91) NNFI=0,97 ve AGFI=0,851). In addition, Cronbach's alpha reliability coefficient, unrelated t-test between the item mean scores of the lower-upper 27% groups of each item, and two-half test reliability (Spearman-Brown correlation value and Guttman Split-Half value) were calculated for reliability tests. After all the analyzes, it was concluded that the Paralympic Sports Awareness Scale can reliably measure the paralympic awareness of sports science students.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 121
Atıf : 723
İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi