Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 8
 Sesli Dinleme 1
Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezinin Geçerliliğinin Sınanması: Kırılgan Sekizli ve G7 Ülkeleri Uygulaması
2022
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Endüstri devrimleriyle ortaya çıkan seri üretim ve tüketim kalıplarındaki değişiklik, fabrikalaşma, hızlı kentleşme ve nüfus artışı, ülkelerin rekabet yarışları, artan enerji ihtiyacının fosil yakıtlarla giderilmesi, yoğun kimyasal kullanımı çevresel bozulmalara ve sorunların oluşmasına, ekonomilerin hızlı büyüme ve kalkınma çabaları ise ekolojik dengenin bozulmasına neden olmuştur. Kötüleşen yaşam kalitesi ve çevre kirliliğinin sebep olduğu ölümler insanlarda endişeler oluşturmaya başlamış, çevresel sorunların küresel boyutlara ulaşması ise uluslararası platformda önlemler alınmasını gerekli kılmıştır. Bu nedenle anlaşmalarla küresel tedbirlere başvurulmakta sera gazı emisyonun düşürülmesi amaçlanmaktadır. Çevre kirliliği ve ekonomik büyüme ilişkisi, birçok çalışmanın ilgi odağı haline gelmiştir. Grossman ve Krueger’in çevreye uyarlayarak savunmuş oldukları Çevresel Kuznets Eğrisi en yaygın olarak kullanılan hipotezdir.

Bu çalışmada, Çevresel Kuznets Eğrisi (ÇKE) Hipotezinin geçerliliği Kırılgan Sekizli grubu ve G7 ülkeleri örneğinde panel veri analiziyle sınanmıştır. Çalışmada ÇKE Hipotezi açıklanarak, Kırılgan Sekizli grubu ülkeleri için; 1980 – 2020, G7 ülkeleri için; 1972-2020 dönemi çevre kirliliği ile kişi başı gayri safi yurtiçi hasıla arasındaki ilişkiye yer verilmiştir. Uygulamada, birim kök testi, Durbin-H ve Pedroni eşbütünleşme testleri, uzun dönem katsayılarını belirlemek için PDOLS ve FMOLS tahmincileri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre Kırılgan Sekizli grubu ülkelerinde; çevre kirliliği, ekonomik büyüme ve enerji tüketimi arasında eşbütünleşme ilişkisi tespit edilmiştir. Uzun dönem eşbütünleşme PDOLS tahmincisi kullanılarak hipotezin geçerli olup olmadığı belirlenmiş, Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezinin geçerli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. G7 grubu ülkelerinde ise eşbütünleşme ilişkisi belirlenip, FMOLS uzun dönem tahmincisi sonuçlarına göre Çevresel Kuznets Hipotezi’nin geçerli olduğu ve kübik forma uygun olarak da Ters N ilişkisinin varlığına ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 367
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini