Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 202
 İndirme 91
Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezi’nin Ampirik Analizi: Türkiye Ekonomisi Örneği
2019
Dergi:  
Yönetim ve Ekonomi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmasının temel amacı, ekonomik büyüme ve çevre kirliliği arasındaki ilişkiyi ters-U şeklinde açıklayan Çevresel Kuznets Eğrisi (ÇKE) hipotezinin geçerliliğini Türkiye ekonomisinde 1960-2014 dönemi itibariyle araştırmaktır. Bu amaçla karbon emisyonu, kişi başına reel gelir, kişi başına reel gelirin karesi, enerji tüketimi ve ticari dışa açıklık değişkenleri kullanılarak 3 farklı regresyon modeli oluşturulmuştur. Çalışmada değişkenlerin durağanlık derecelerinin tespiti için ADF, PP ve KPSS birim kök testleri kullanılmıştır. Birim kök test sonuçları, değişkenler arasındaki uzun dönem ilişkisinin tespiti için ARDL sınır testinin kullanılmasına izin vermektedir. Bu nedenle çalışmada değişkenler arasındaki eşbütünleşme ilişkisinin incelenmesinde ARDL sınır testi kullanılmıştır. Son aşamada ise ARDL modeli çerçevesinde değişkenlerin uzun ve kısa dönem katsayıları tahmin edilmiştir. Sonuçlar, uzun dönemde üç modelde de ÇKE hipotezinin Türkiye ekonomisi için geçerliliğini desteklemiştir. Sonuçlar aynı zamanda Türkiye ekonomisi için önemli politika önerileri sunmaktadır. Anahtar Kelimeler: Karbon Emisyonu, Ekonomik Büyüme, Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezi, ARDL Sınır Testi, Türkiye. JEL Sınıflandırması: O44, O47, C22, Q56.

Anahtar Kelimeler:

The Empiric Analysis Of The Environmental Kuznets Curve Hypothesis: An Example Of The Turkish Economy
2019
Yazar:  
Özet:

The main objective of this study is to investigate the validity of the Environmental Kuznets Curve (CKE) hypothesis, which explains the relationship between economic growth and environmental pollution in the reverse-U form in the period 1960-2014 in the Turkish economy. For this purpose, three different regression models have been created using carbon emissions, real income per person, real income quarter per person, energy consumption and commercial outdoors variables. The study used ADF, PP and KPSS unit root tests to determine the stagnation degrees of the variables. The unit root test results allow the use of the ARDL limit test to detect the long-term relationship between the variables. Therefore, the study used the ARDL limit test to study the matching relationship between the variables. In the last stage, the ARDL model has predicted the long and short-term ratio of the variables. The results have supported the validity of the Czech hypothesis for the Turkish economy in three long-term models. The results also present important policy recommendations for the Turkish economy. Keywords: CO2 emissions, economic growth, environmental Kuznets curve hypothesis, ARDL border test, Turkey. JEL Classification: O44, O47, C22, Q56.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Yönetim ve Ekonomi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.114
Atıf : 12.632
2023 Impact/Etki : 0.325
Yönetim ve Ekonomi