Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 6
 Sesli Dinleme 1
Bankacılık Sektörü ve İktisadi Kalkınma
2022
Dergi:  
PressAcademia Procedia
Yazar:  
Özet:

Amaç- İktisadi kalkınmanın sağlanmasında en önemli araç yatırımlardır. Yatırımlar için fon kaynağına ihtiyaç duyulmaktadır. Fonlar yurtiçi tasarruf ya da yurtdışı kaynaklarla toplanmaktadır. Kaynakların sınırlı olduğu bilinmektedir. Bu sebeple güçlü finansal sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Finansal sistem içinde bankacılık sektörü önemli bir unsurdur. Bankacılık sektörü tasarrufların toplanması ve kullanımını sağlamaktadır. Yani bankacılık sektörü iktisadi kalkınmayla yakından ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı iktisadi kalkınma ile bankacılık sektörü arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem- Çalışmada BRICS ülkeleri ele alınmıştır. 2001-2019 periyoduna ait panel veriler kullanılmıştır. Değişken olarak İnsani Gelişme Endeksi ve bankaların özel sektöre verdiği yurtiçi krediler (GSYİH %) kullanılmıştır. İlk olarak yatay kesit bağımlılığı testleri yapılmıştır. Daha sonra birim kök testleri uygulanmıştır. Delta testiyle heterojenlik tespiti yapılmıştır. Son aşamada ise nedensellik testi uygulanmıştır. Nedensellik Dumitrescu ve Hurlin (2012) tarafından geliştirilen panel nedensellik testiyle incelenmiştir. Bulgular- Yatay kesit bağımlılığı testleri, değişkenler ve modelde yatay kesit bağımlığının olduğunu göstermiştir. Serilerin durağanlığı yatay kesit bağımlılığını dikkate alan ikinci kuşak panel birim kök testlerinden CADF testiyle elde edilmiştir. Delta testi sonucu eğim katsayılarının heterojen olduğunu göstermiştir. Modelde yatay kesit bağımlılığı ve eğim katsayılarının heterojen olduğu belirlenmiştir. Uygulanan Dumitrescu-Hurlin panel nedensellik testi sonuçları bankacılık sektörü ile iktisadi kalkınma arasında nedensellik olduğunu göstermiştir. Sonuç- Araştırmanın sonuçları bankacılık sektörünün bireylerin gelişimine katkı sağladığını göstermektedir. İnsani gelişmenin artması bir ülkede eğitimli, sağlıklı ve yüksek gelirli kişilerin olduğunu göstermektedir. Bankacılık sektörünün insani gelişmeyi etkilediği durumda insani kalkınmaya yönelik faaliyetler artmış olacaktır. Yüksek kalitedeki insani gelişme teknolojik bilgi seviyesini, üretimde verimliliği dolayısıyla ekonomik büyümeyi artıracaktır.

Anahtar Kelimeler:

Banking Sector and Economic Development
2022
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




PressAcademia Procedia

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.112
Atıf : 670
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini