Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 23
 İndirme 2
Oecd Ülkelerinde Cinsiyet Eşitsizliğinin Gelir Dağılımı Üzerine Etkisi
2022
Dergi:  
Yönetim Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Gelirin iktisadi aktörler arasında nasıl dağılacağı, bu dağılımın adil olup olmadığı tarihten günümüze iktisat biliminin çözüm aradığı konuların başında gelmektedir. Toplumların hem sosyolojik hem de iktisadi anlamda odağındaki bir diğer konu da Birleşmiş Milletler tarafından hem “Bin Yıl Kalkınma Hedefleri” hem de “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” arasına alınan toplumsal cinsiyet eşitliğidir. Global olarak gelir eşitsizliği ve cinsiyet eşitsizliği ile mücadelede ortak çözüm arayışı ulusların gündemini oluşturmaktadır. Bu doğrultuda çalışma cinsiyet eşitsizliğinin gelir dağılımı üzerine etkilerini ampirik olarak irdelemeyi amaçlamaktadır. 2006-2020 yılları arası dönemde 28 OECD ülkesine ait veriler panel veri analizi yardımıyla test edilmiştir. Çalışmada ilk olarak uygulanacak Panel Yöntemlere karar verebilmek adına yatay kesit bağımlılığı ve heterojenite test edilmiştir.Yatay kesit bağımlılığına sahip heterojen verilere ikinci nesil birim kök testleri olan CADF ve CIPS birim kök testlerinin ardından Westerlund & Edgerton Panel Eşbütünleşme Testi uygulanmış ve uzun dönem eşbütünleşik değişkenlerin katsayı tahminleri FMOLS katsayı tahmincisi ile hem panel genelinde hem de ülke bazında belirlenmiştir. Modele dair kısa dönem analizi VECM Hata Düzeltme Testi ile yapılmış sonuç olarak kısa dönem ve uzun dönem analizlerinden elde edilen kalıntılara göre her iki dönemde de panel genelinde ele alınan tüm açıklayıcı değişkenler gelirin daha adil dağılmasına katkı sağlamaktadır. Son olarak değişkenler arasındaki nedensellik ilişkileri Dumitrescu & Hurlin Testiyle analiz edilmiş ve uzun dönemde cinsiyet eşitsizliğinden gelir dağılımına doğru tek taraflı kişibaşı gelir, eğitim harcamaları ve sosyal yardımlar ile gelir dağılımı arasında çift taraflı nedensellik ilişkisinin varlığı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Gender Inequality On Income Distribution In Oecd Countries
2022
Yazar:  
Özet:

How the income will be distributed among the economic actors, whether this distribution is fair or not, is one of the issues that economics seeks for solutions from history to the present. Another issue in the focus of societies, both sociologically and economically, is gender equality, which is included in both the "Millennium Development Goals" and "Sustainable Development Goals" by the United Nations. The search for a common solution to combat income inequality and gender inequality globally constitutes the agenda of nations. In this direction, the study aims to empirically examine the effects of gender inequality on income distribution. Data belonging to 28 OECD countries in the period between 2006 and 2020 were tested with the help of panel data analysis. In order to decide on the Panel Methods to be applied first in the study, cross-sectional dependence and heterogeneity were tested. After the CADF and CIPS unit root tests, which are the second generation unit root tests, the Westerlund & Edgerton Panel Co-integration Test was applied to heterogeneousdata with cross-section dependence, and the coefficient estimates of the long-term cointegrated variables were determined with the FMOLS coefficient estimator both across the panel and on a country basis. The short-term analysis of the model was made with the VECM Error Correction Test, and as a result, according to the residuals obtained from the short-term and long-term analyzes, all explanatory variables considered throughout the panel in both periods contribute to a more equitable distribution of income. Finally, the causality relationships between the variables were analyzed with the Dumitrescu & Hurlin Test and it was concluded that there was a unilateral causality relationship from gender inequality to income distribution in the long run between per capita income, education expenditures and social benefits and income distribution. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Yönetim Bilimleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 944
Atıf : 9.123
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini