Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 5
Deprem Yaşamış Gençlerde Pozitif Genç Gelişim Özellikleri ve Travma Sonrası Büyüme Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi
2023
Dergi:  
TRT Akademi
Yazar:  
Özet:

Travma sonrası büyüme, bireylerin aşırı stresli koşullar altında psikolojik olarak sağlam kalarak olumlu yönde değişim olarak ifade edilmektedir. Bu yüzden travma sonrası büyümeyi olumlu yönde etkileyebilecek değişkenler önemli hale gelmektedir. Bu araştırmanın amacı deprem yaşamış gençlerde pozitif gelişim özellikleri ile travma sonrası büyüme düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu araştırma tasarlanırken nicel araştırma yaklaşımı benimsenmiş ve ilişkisel araştırma modelinden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu deprem yaşamış 261’i kız 86’sı erkek olmak üzere toplam 347 genç oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde olasılıksız çevrimiçi örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Pozitif genç gelişim ölçeği”, “Travma sonrası büyüme envanteri” ve “Kişisel bilgi formu” kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre pozitif genç gelişimi ve travma sonrası büyüme arasında pozitif yönde ve orta düzeyde bir korelasyon değeri bulunmuştur (r = .547, p <.01). Pozitif genç gelişimi ve travma sonrası büyüme arasındaki yordayıcı ilişkileri ortaya koymak amacıyla yapılan yol analizi sonucunda; deprem yaşamış gençlerdeki pozitif gelişim özelliklerinin travma sonrası büyümeyi pozitif yönde ve % 45 değerinde açıkladığı tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular dikkate alındığında sonuç olarak, pozitif genç gelişim özelliklerinin travma sonrası büyüme ve gelişimi artırmada önemli bir faktör olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Examining The Relationships Between Positive Youth Development and Post-traumatic Growth In Young People Who Have Experienced Earthquakes
2023
Dergi:  
TRT Akademi
Yazar:  
Özet:

Post-traumatic growth is expressed as a positive change in individuals by remaining psychologically durable under extremely stressful conditions. Therefore, variables that can positively affect post-traumatic growth become important. The study aims to examine the relationships between positive youth development and post-traumatic growth levels in young people who have experienced earthquakes. While designing this research, the quantitative research approach was adopted and the relational survey model was used. The study group the research consists of 347 young people, 261 girls, and 86 boys, who have experienced an earthquake. In this study, we used the criterion sampling method, one of the non-probability online methods. "Positive youth development scale", "Post-traumatic growth inventory" and "Personal Information form" were used as data collection tools in the research. According to the results of the study, a moderate and positive correlation value was found between positive youth development and post-traumatic growth (r = .547, p <.01). As a result of the path analysis conducted to reveal the predictive relationships between positive youth development and post-traumatic growth; It has been determined that the positive developmental characteristics of young people who have experienced earthquakes explain post-traumatic growth positively and at a value of 45%. Considering the findings from the study, it was concluded that positive youth development characteristics were an important factor in increasing post-traumatic growth and development.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








TRT Akademi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 417
Atıf : 1.585
TRT Akademi