Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 121
 İndirme 40
Turkce Veri̇nti̇ler Sozlugunde Ci̇cekler, Sus Bi̇tki̇leri̇
2019
Dergi:  
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Edebiyatın konusunu oluşturan ve duyguları anlatmanın bir yolu olan bitkiler, hayatın her alanında bulunmaktadır. Bitkilerin rengi, kokusu ve görüntüsüyle tabiata sağladığı faydalar çoktur. Her dilde, birçok bitkiye doğadaki nesnelerle benzerliklerine dayanılarak ad verildiği görülmektedir. Bazı bitki adlarında doğadaki nesnelerden bitkiye yönelik adlandırmalar vardır. Bitki adlandırmalarında; hayvan adları, organ adları, eşya ve nesne adları, yer adları gibi adlandırmalardan yararlanılmıştır. Bu çalışmada Türkçe Verintiler Sözlüğünde, bitki adlarından, çiçek ve süs bitkileri değerlendirilmiştir. Türkçe Verintiler Sözlüğü, Türkçenin değişik lehçelerinden sözleri barındırmaktadır. Türkçeden başka dile bilgi aktarmış, geçtiği dilin anlam alanında yerleşmiş sözlük birimlerinin yer aldığı eserdir. Türkçe Verintiler Sözlüğünde bitki adlarından 23 tane çiçek ve süs bitkileri ismi tespit edilmiştir. Türkçeden diğer dillere geçen çiçek ve süs bitkilerinden, en fazla sayıda çiçek ismi (10)  geçmiştir, daha sonra Sümbül (9), Karanfil (8), Gül, Lâle, Menekşe (7), Sarısabır, Şemboy (6) isimleri tespit edilmiştir. En fazla sayıda çiçek ve süs bitki isimlerinin yer aldığı diller, Bulgarca (18), Sırpça ve Ermenice (13), Yunanca (12), Arnavutça (12), Makedonca (10)’da görülmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Turkce Veri̇nti̇ler Sozlugunde Ci̇cekler, Sus Bi̇tki̇leri̇
2019
Yazar:  
Özet:

Plants that form the subject of literature and are a way to explain emotions, are present in every field of life. The benefits of the plants for nature with their color, smell and image are many. In every language, many plants are named based on their similarities with objects in nature. Some plant names have references from objects in nature to plants. In the plant names, the names of animals, the names of organs, the names of objects and the names of land are used. In this study in the Turkish Verintists Dictionary, the names of plants, flowers and decorative plants have been evaluated. The Turkish Verintis Dictionary contains words from different languages of Turkish. It is a work that translates information to other languages than Turkish, which is located in the field of meaning of the language it passes. In the Turkish Verintiler Dictionary, 23 flower and decorative plants have been identified in the plant names. From the flowers and decorating plants passing from Turkish to other languages, the largest number of flowers names (10) have passed, then the names of Simbul (9), Karanfil (8), Gül, Lâle, Menekşe (7), Sarısabır, Shemboy (6) have been identified. The languages with the most number of flower and decorated plant names are found in Bulgarian (18), Serbian and Armenian (13), Greek (12), Albanian (12), and Macedonian (10).

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Akademi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 475
Atıf : 1.291
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini