Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 44
 İndirme 11
Prof. Dr. Fuat Sezgin'de "evrensel Bilimler Tarihi" Kavramı ve Bilim Tarihi Yazımı
2019
Dergi:  
Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Fuat Sezgin’in Türkçeye çevrilmiş kapsamlı eseri İslam’da Bilim ve Teknik’ten (Vissenschaft und Technik im Islam) hareketle ona ait “evrensel bilimler tarihi” kavramı ve Rönesansçı tarih eleştirisinin bilim tarihyazımı bağlamındaki yansımalarını tartışmaya açmakta ve değerlendirmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nin yirminci yüzyıldaki yükselişi ve İkinci Dünya Savaşı sonrasında bilim tarihyazımı tartışmaları evrensel bir boyuta taşınmış ve birçok bilim yazarının aksine Fuat Sezgin spekülatif itirazlar geliştirmek yerine mukayeseli olgulara dayanan tarihsel çalışmalar yapmayı tercih etmiştir. Sezgin’in çalışmaları hem oryantalistik bilgilerin seyrini değiştirmiş, hem de İslam biliminin Ortaçağ ve Yeniçağdaki koşullarına dair bir merak yaratmıştır. İslam’da Bilim ve Teknik, geliştirdiği kuramsal ve metodolojik analizlerin yanı sıra yer verdiği doğa bilimleri ve tıp bilimleri içeriği, bunların konuşlandıkları kurumlar ve kullandıkları araç-gereçleri sunmasından dolayı önemlidir. Sezgin’in çalışmaları, modern Avrupa-merkezci bilim yazımının genişletilmiş çoğulcu bir bilim tarihine dönüştürülmesi için çok etkili ve çığır açıcı bir aşamaya tekabül etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Prof. Dr. Fuat Sezgi̇n'de "evrensel Bi̇li̇mler Tari̇hi̇" Kavrami ve Bi̇li̇m Tari̇hi̇ Yazimi
2019
Yazar:  
Özet:

This study opens and evaluates the comprehensive work of Fuat Sezgin, translated into Turkish, from Science and Technology in Islam (Vissenschaft und Technik im Islam) to discuss the concept of his "universal science history" and the reflections of the Renaissance history criticism in the context of scientific history. The rise of the United States in the twentieth century and the discussions on science history after the Second World War have moved to a universal dimension and, unlike many scientists, Fuat Sezgin preferred to do historical studies based on comparative facts instead of developing speculative objections. Sezgin’s studies have both changed the course of orientalistic information, and have created a curiosity about the conditions of Islamic science in the Middle Ages and New Age. In Islam, science and technology, as well as the theoretical and methodological analyses it develops, and the content of natural sciences and medical sciences it contains, is important because it provides the institutions they talk about and the tools they use. Sezgin’s work corresponds to a very effective and emerging stage in the transformation of modern European-centric scientific writing into an extended multi-scientific history.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 199
Atıf : 539
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini