Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 51
 İndirme 18
PERFORMANS SANATI İÇİNDE SANATSAL İFADE ARACI OLARAK “MEKAN”
2020
Dergi:  
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences
Yazar:  
Özet:

Modern sanatla birlikte sanatçıların kalıcı eser üretme çabasından sıyrılarak yeni arayışlara yöneldikleri söylenebilir. Fütürizm, Dadaizm, sürrealizm gibi akımlarla etkileşim içinde olan performans sanatı ile sanatçılar izleyiciye doğrudan ulaşarak galeri, eleştirmen küratör gibi aracıları ortadan kaldırmış ve sanat nesnesinden bağımsızlaşan bir sanat alanı yaratmışlardır. 1960’lı yıllardan sonra ortaya çıkan sanat yaklaşımları, biçimciliğe tepki olarak kalmayıp kendinden önceki kabullenmeleri de sorgulayarak sanata dair alternatif teknikler ve malzemeler sunmuşlardır. Böylece sanatçının ve izleyicin rolü yeniden biçimlendirilmiştir. İçinde (Happening, Fluxus, Beden sanatı) gibi yeni sanat oluşumlarını barındıran Performans sanatı aracılığıyla sanatçının bedeni, seyircisi, zaman ve mekân kavramı toplumsal konular kapsamında daha önce hiç olmadığı bir biçimde sorgulanma imkânı bulmuştur. Sanatçıyı belli kalıp ve mekânlarla sınırlamayan performans sanatı izleyiciyi ve alternatif mekânları sanata dâhil etmesiyle sınırları yok eden düşünsel anlatılar ortaya koymaktadır. Performans sanatlarıyla mekân kavramı dekor olmaktan öteye geçerek sanatsal bir ifade aracına dönüşmüştür. Birçok sanatçı tarafından etkileyici örnekleri verilen Performans sanatı, günümüz sanat dünyasında da ilgiyle takip edilen ve kabul gören sanat türüdür. Bu sanat türünü bütün yönleriyle, farklı performans eğilimleri ve gruplarıyla incelemek tek bir makalede mümkün olamayacağı için, bu çalışmada, performans sanatının etkileyici örnekleri üzerinden sanatsal ifade aracı olarak ”mekân” kavramı ve önemi üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The art of the art is the art of the art of the art of the art.
2020
Yazar:  
Özet:

It can be said that together with modern art, the artists are distracted from the effort to produce permanent works and are directed to new searches. With the performance art that is interacting with currents such as futurism, Dadaism, surrealism, the artists have directly reached the audience and eliminated the tools such as the gallery, the critic curator and created an art field that is independent of the art object. The art approaches that emerged after the 1960s did not remain a reaction to formalism, but also questioned their previous acceptance and presented alternative techniques and materials for art. The role of the artist and the spectator has been re-formed. Through the performance art, which contains new art formations such as (Happening, Fluxus, Body Art), the artist’s body, audience, time and space concepts have found the possibility of questioning in a way that has never been before in the framework of social issues. The artists who do not limit the artist to certain shapes and spaces, performing art shows the viewers and the alternative spaces that destroy the boundaries by incorporating the art. With performance art, the concept of space has gone beyond being a decor and has become an artistic expression tool. Performance art, given impressive examples by many artists, is a kind of art that is also followed and accepted with interest in today’s art world. Since it will not be possible to study this kind of art with all aspects, different performance trends and groups in one article, this study will focus on the concept and importance of "mekan" as an instrument of art expression through the impressive examples of performance art.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 465
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences