Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 37
 İndirme 16
Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Borsalarda Ortalama-Varyans ve Tek Endeks Optimizasyon Yöntemlerinin Karşılaştırılması
2020
Dergi:  
Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Modern Portföy Teorileri içerisinde yatırımcıların portföy optimizasyon işlemlerini gerçekleştirebileceği iki farklı yöntem bulunmaktadır.  Bu yöntemler, Modern Portföy Teorisi’nin temellerini atan Markowitz (1952) tarafından geliştirilen Ortalama-Varyans Yöntemi ve Sharpe (1963) tarafından ortaya atılan ve daha sonra Elton&Gruber (1976) tarafından geliştirilen Tek Endeks Yöntemi’dir.  Bu çalışmanın amacı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke borsalarında Ortalama-Varyans ve Tek Endeks portföy optimizasyon yöntemlerinin performanslarını karşılaştırmaktır.  Bu amaç kapsamında gerçekleştirilen analizlerde, Amerika, Asya ve Avrupa Kıtalarındaki gelişmiş ve gelişmekte olan ülke borsalarında işlem gerçekleştirilen hisse senetlerinin 2017 yılına ait günlük verileri ile performans ölçüm yöntemi olarak belirlenen bir birimlik riske karşılık elde edilecek risk primini gösteren Sharpe Oranı kullanılmıştır.  Gerçekleştirilen analizler sonucunda, gelişmiş ülke borsalarında Ortalama-Varyans Modeli’nin Tek Endeks Modeli’ne göre daha iyi performans gösterdiği, gelişmekte olan ülke borsalarında ise Tek Endeks Modeli’nin Ortalama-Varyans Modeli’ne göre daha iyi performans gösterdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.  Elde edilen sonuçlara göre, gelişmiş ülke borsalarında işlem gören hisse senetleri ile optimum portföy oluşturmak isteyen yatırımcıların Ortalama-Varyans Modelini, gelişmekte olan ülke borsalarında işlem gören hisse senetleri ile optimum portföy oluşturmak isteyen yatırımcıların ise Tek Endeks Modelini kullanmaları önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Comparing average-variance and single index optimization methods in advanced and developing exchanges
2020
Yazar:  
Özet:

In Modern Portfolio Theories there are two different methods in which investors can perform portfolio optimization processes. These methods are the Medium-Varyans Method developed by Markowitz (1952) and the Single Index Method developed by Sharpe (1963) and later developed by Elton & Gruber (1976) that lay the foundation of the Modern Portfolio Theory. The aim of this study is to compare the performance of the Methods of Medium-Varians and Single Index Portfolio Optimization in developed and developing countries. In the analysis carried out for this purpose, the Sharpe Rate used the daily data of the stock exchanges in the developed and developing countries in the U.S., Asia and the European continents and the performance measurement method, which indicates the risk premium to be obtained in response to a unit risk. The results of the analyses were found that the average-variant model performed better than the single index model in developed countries, and that the single index model performed better than the average-variant model in developing countries. According to the results obtained, investors who want to create an optimal portfolio with stock exchanges in developed countries are recommended to use the Medium-Varyans Model, investors who want to create an optimal portfolio with stock exchanges in developing countries, and investors who want to use the Single Index Model.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Mean-variance and Single Index Optimization Methods In Developed and Developing Stock Exchanges
2020
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 423
Atıf : 3.252
Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi