Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 87
 İndirme 14
Mecrît: Bir Endülüs Şehrinin Kuruluşu ve Gelişimi
2019
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Endülüs’te İslâm hakimiyeti boyunca müslümanlar tarafından çok sayıda şehir kurulmuştur. Bu şehirlerden biri olan Mecrît, zaman içinde ismi Madrid haline dönüşerek 1561 yılında İspanya Krallığı’nın başkenti yapılmış olup bu yönüyle Avrupa başkentleri arasında müslümanlar tarafından kurulan tek şehir olma özelliğine sahiptir. Endülüs’ün kuzeyinde, Kastilya-León Krallığı’na karşı Endülüs topraklarının güvenliğini sağlamak üzere Endülüs Emevî Devleti hükümdarı Emîr I. Muhammed döneminde IX. yüzyılın ikinci yarısında bir garnizon olarak kurulan Mecrît, kısa süre içinde etrafında yerleşimin olduğu bir şehir halini almıştır. Endülüs idarî yapısına göre Sağrülevsat (Orta Sınır) bölgesinde yer alan Mecrît, siyasî ve kültürel açıdan Endülüs’ün en önemli şehirlerinden olan Tuleytula’ya (Toledo) coğrafî yakınlığın da sağladığı avantajla kısa zaman içinde ilmî faaliyetlerin gerçekleştiği bir şehre dönüşmüş ve “el-Mecrîtî” nisbesiyle tanınan âlimler yetişmiştir. Kastilya Krallığı’nın Endülüs toprakları üzerindeki baskısının arttığı ve nihayet Tuleytula’nın adı geçen krallık topraklarına katıldığı dönemde müslümanların kaybettiği yerler arasında Mecrît de bulunmaktaydı. Bu makalede Mecrît’in İslâm hakimiyeti döneminde kuruluşuyla başlayan ve bir İslâm şehri haline geliş süreci siyasî ve ilmî hayat merkezinde incelenmesi amaçlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Mecrît: The Establishment and Development Of An Endulus City
2019
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Many of the cities were established by Muslims during the Islamic rule in Endulus. Mecrit, one of these cities, has the characteristic of being the only city established by the Muslims among the European capitals in 1561 and the capital of the Kingdom of Spain in 1561. In the north of Endulus, the Kingdom of Castilla-León was established in the period of Emir I Mohammed, ruler of the Endulus Empire, in order to ensure the security of the endulus lands against the Kingdom of Castilla-León. Mecrît, which was founded as a garnizon in the second half of the century, has soon become a city where the settlements surrounded. According to the administrative structure of Endulus, Mecrît, located in the region of Sağrülevsat (Middle Border), has become a city where scientific activities take place in a short time with the advantage of the geographical proximity of Tuleytula (Toledo), which is politically and culturally the most important city of Endulus, and has grown to the worlds known as the "el-Mecrîtî" proportion. In the period when the pressure of the Kingdom of Castile on the territory of Endulus increased and finally joined the territory of the kingdom called Tuleytula, Mecrith was among the places where the Muslims lost. This article aims to study the process that begins with the establishment of Mecrît in the Islamic domination period and becomes an Islamic city in the political and scientific center of life.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 386
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini