Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 77
 İndirme 15
Klasik Türk Edebiyatı ve Urdu Edebiyatında Sebk-i Hindî Akımı
2020
Dergi:  
Journal Of Academic Social Resources
Yazar:  
Özet:

Klasik Türk Edebiyatı zengin bir geçmişe sahiptir. XII. Yüzyılda başlayan bu dönem XVIII. Yüzyıla kadar varlığını sürdürmüştür. Klasik Türk edebiyatı dahilinde her dönem birçok şair çeşitli önemli eserler yazmışlardır. Klasik Türk Edebiyatında 17. Yüzyıl çok önemli bir dönemdir, çünkü bu yüzyıl Klasik Türk edebiyatının altın çağını yaşadığı bir dönemdir. Bu dönemde yer alan şairler Sebk-i Hindî tarzına büyük ilgi duymuşlardır. Sebk-i Hindî tarzı. Hindistan’a giden İran edebiyatı şairlerinin Hindistan’da gördüklerini eserlerine aktarmaları üzerine çok değişik bir tarz ortaya çıkmış ve XVII. Yüzyıl Klasik Türk Edebiyatı şairleri İranlı şairlerden etkilenmişlerdir. Klasik Türk edebiyatı şairleri, İranlı Sebk-i Hindî şairlerine ilgi duymuşlardır. Klasik Türk Edebiyatında bazı 17. Yüzyıl şairleri şiirlerini Sebk-i Hindî tarzında yazmışlardır. Sebk-i Hindi tarzı çok değişik özelliklere sahiptir. Hayalcilik, mübalağa ön plandadır. Şiirler içerisinde özellikle bir meydan okuma, birisini şikayet etme, birisine sitem yapma ve şairin kendine karşı bir hesaplaşması şeklinde ifadeler yer almaktadır. Urdu edebiyatında da Sebk-i Hindi tarzından etkilenen şairler yer almaktadır. Urdu edebiyatında bir İran edebiyatı şairi olan ancak şiirlerini Urduca ve Farsça yazan Mirza Abdulkadir Bidil bu tarzın öncülerindendir. Urdu edebiyatı şairi olan Emir Hüsrevi Dehlevi de şiirlerini Sebk-i Hindî tarzında yazmıştır. Her iki şairin şiirinin şiirleri Sebk-i Hindî tarzı belirgindir Urdu edebiyatında Şah Mübarek Abru, Sirajuddin Ali Khan Arzu, Syed Allah Khân İnşâ, Şah Zahuriddin Hatim, Saadat Yar Hasan Rangin Qalandar Bakhsh Cur’at Muhammed Şakir Naci, Sharafud-din Mazmun Mumin Han Mumin isimli şairlerde şiirlerinde Sek-i Hindi tarzından yararlanmışlardır. Urdu edebiyatında ayrıca Emir Hüsrev-i Dehlevî, Mir Taki Mir ve Esedullan Han Galîb’in şiirlerinde Sebk-i Hindi tarzı öğeleri belirgindir.

Anahtar Kelimeler:

Classical Turkish Literature and Urdu Literature
2020
Yazar:  
Özet:

Classical Turkish literature has a rich history. by XII. This period began in the 18th century. It continued to exist for a century. In the classical Turkish literature, many poets have written various important works. 17 Classical Turkish Literature. The century is a very important period, because this century is a period in which classical Turkish literature lives the golden age. The poets in this period were very interested in the Sebk-i Indian style. The Hindu style. A very different style appeared on the translation of the poets of Iranian literature who went to India what they saw in India in their works and XVII. Century Classical Turkish Literature poets were influenced by Iranian poets. Classical Turkish literature poets have been interested in the Iranian Sebk-i Indian poets. 17 Classical Turkish Literature. The poets of the century wrote their poems in the Sebk-i Indian style. The Sebk-i Hindi style has very different characteristics. Imagination is on the forefront. Poems include expressions in the form of a challenge, not complaining someone, not sitemating someone, and the poet’s accounting against himself. In Urdu literature there are also poets influenced by the Sebk-i Hindi style. Mirza Abdulkadir Bidil, who is a poet of Iranian literature in Urdu literature, but who writes his poems in Urdu and Persian, is one of the pioneers of this style. The poet of Urdu literature, Emir Hüsrevi Dehlevi, also wrote his poems in the Sebk-i Indian style. The poems of the poems of both poems are evident in Sebk-i Indian style in Urdu literature: Shah Mubarak Abru, Sirajuddin Ali Khan Arzu, Syed Allah Khân Inshâ, Shah Zahuriddin Hatim, Saadat Yar Hasan Rangin Qalandar Bakhsh Cur'at Muhammad Shakir Naci, Sharafud-din Mazmun Mumin Han Mumin, and the poems in their poems are used in Sek-i Hindi style. In Urdu literature, also in the poems of Emir Hüsrev-i Dehlevî, Mir Taki Mir and Esedullan Han Galîb, the elements of the Sebk-i Hindi style are clear.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Journal Of Academic Social Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 783
Atıf : 115
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini