Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 41
 İndirme 8
Yozgatlı Hüznî’nin Nasihat-nâmesine Değerler Perspektifinden Bir Bakış
2021
Dergi:  
Türkoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Klasik Türk edebiyatında farklı nazım şekilleriyle yazılmış birçok tür bulunmaktadır. Bunlardan biri de nasihat-nâmelerdir. Daha çok didaktik bir karakter arz eden bu tür, Türk edebiyatına İran ve Arap edebiyatından geçmiştir. Nasihat-nâmelerde şairler okuyucuya sosyal, siyasi, dinî ve ahlaki konularda birtakım mesajlar verir. Temel kaynağı Kuran ve hadisler olan bu mesajların amacı birey ve toplumu irşad edip olgun insan yetiştirmektir. Yunus Emre’nin yazmış olduğu Risâletü’n-Nushiyye Anadolu sahasında yazılmış ilk nasihat-nâme örneği olarak gösterilir. Süregelen yüzyıllarda telif ve tercüme olarak çok sayıda nasihat-nâme yazılmıştır. Dede Ömer Rûşenî, Şeyh İbrahim Gülşenî, Eşrefoğlu Rûmî, Sinan Paşa, Nidâî, Birgivî Mehmet Efendi, Cemâlî, Güvâhî, Nâbî ve Sünbülzâde Vehbî’nin nasihat-nâmeleri de bu türün önemli örneklerindendir. Mesnevi nazım şekliyle müstakil bir eser olarak yazılan nasihat-nâmeler dışında divanlarda nasihat-nâme türünde kaleme alınmış manzumelere de rastlanmaktadır. Bunlardan biri de 20. yüzyıl şairlerinden Yozgatlı Hüznî’nin oğlu Abdullah Ebu’l-Kasım için yazdığı nasihat-nâmesidir. 142 beyitten müteşekkil olan manzumede şair, oğluna hitaben sosyal, ahlaki ve dinî değerler üzerinden öğütler vermektedir. Bu çalışmada Hüznî’nin mezkur nasihat-nâmesi değerler perspektifli bir bakış açısıyla tahlil edilecektir.

Anahtar Kelimeler:

A look from the perspective of Yozgatli's counsel-name
2021
Yazar:  
Özet:

There are many types of classical Turkish literature written in different forms of nazim. One of them is the advice. This species, which has a more didactic character, has passed to Turkish literature from Iranian and Arabic literature. In the advice-names, the poet gives the reader a number of messages on social, political, religious and moral issues. The main source of the Qur’an and the hadiths is the purpose of these messages to educate the individual and society and mature people. In the first verse of the Qur’an, the Qur’an was revealed in the first verse of the Qur’an, in the first verse of the Qur’an. Over the centuries, a number of advice-names have been written as authorship and translation. He is the one who gives righteousness to Abraham, the one who gives righteousness to Abraham, the one who gives righteousness to Abraham, the one who gives righteousness to Abraham, the one who gives righteousness to Abraham, the one who gives righteousness to Abraham, the one who gives righteousness to Abraham, the one who gives righteousness to Abraham, the one who gives righteousness to Abraham, the one who gives righteousness to Abraham, the one who gives righteousness to Abraham, the one who gives righteousness to Abraham, the one who gives righteousness to Abraham, the one who gives righteousness to Abraham. For example, in the form of a word, the word is written in the form of a word, and the word is written in the form of a word, and the word is written in the form of a word. One of these is the 20th-century poets of Yozgatlı Hüznî's son Abdullah Abu'l-Kasim's advice-nâme. The poet, who is grateful to the 142, gives his son advice on social, moral and religious values. In this study, the measurement of Huzni's mosquito-name values will be evaluated from a perspective.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Türkoloji Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 219
Atıf : 529
Türkoloji Dergisi