Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 59
 İndirme 22
 Sesli Dinleme 1
ÖRGÜTSEL BAĞLILIK VE ÖRGÜTSEL DEĞİŞME AÇIKLIĞIN ÖRGÜT SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: AFYONKARAHĠSAR’DAKİ SAĞLIK ÇALIŞANLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA
2019
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüzde küresel ölçekte hızlı ve çok farklı alanda değişimler yaşanırken teknolojik, sosyolojik, ekonomik, politik, hukuksal ve bilimsel alanda yaşanan değişimler özellikle örgütler yerelinde birçok değişime neden olabilmektedir. Bu koşullar altında örgütlerin tek çıkar yolu, değişime ve örgüt çevresine hızlı bir şekilde adapte olmaktan geçmektedir. Bu nedenle tüm örgütlerin değişime hazır, çabuk uyum sağlayabilen ve proaktif bir anlayışla yönetilmeleri gereklidir. Örgütsel değişime hızlı adapte olabilen, kendini ve çalışanlarını değiştirebilen (eğitimsel, davranışsal vb.) örgütler ise, sağlıklı olarak nitelendirilmektedir. Örgütlerin sağlıklı olması, örgütsel süreçlerin ve uygulamaların ideal düzeyde olmasını gerekli kılmaktadır. Bunun yanında sağlıklı örgütlerde çalışanların örgüte olan bağlılık düzeyleri yüksektir. Ayrıca çalışan bağlılığının yüksek olması da değişime karşı olumlu tutum benimseme ve davranış göstermede önemli bir etkiye sahip olduğu söylenebilir. Bu çalışma Afyonkarahisar il Merkezinde çalışan sağlık personelinin örgüt sağlığı, örgütsel bağlılık ve örgütsel değişime açıklık algıları arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma Afyonkarahisar İl Merkezinde bulunan Afyonkarahisar Devlet Hastanesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Hastanesi ve Özel Park Hayat Hastanesi’nde çalışan 739 sağlık personeli ile gerçekleştirilmiştir. Hastane çalışanlarının örgüt sağlığı, örgütsel bağlılık ve değişime açıklık algılarını ölçmek amacıyla LISREL kullanılarak yapısal eşitlik modellemesi (YEM) uygulanmıştır. YEM sonuçlarına göre örgütsel bağlılık üzerindeki bir birimlik artışın, örgüt sağlığı üzerinde 0.75 birimlik bir artışa ve örgütsel değişime açıklık üzerinde 0.29 birimlik bir artışa sebep olduğu, örgütsel değişime açıklık üzerinde bir birimlik artışın ise örgüt sağlığı üzerinde 0.08 birimlik bir artışa sebep olduğu bulunmuştur. 

Anahtar Kelimeler:

Review of the effects of self-reliance and self-reliance on self-reliance: A research in health institutions
2019
Yazar:  
Özet:

This study was conducted with the aim of identifying the relationships between organizational health, organizational commitment and organizational change perceptions of health staff working in the Afyonkarahisar Provincial Center. The research was carried out with 739 health staff working at Afyonkarahisar State Hospital, Afyon Kocatepe University Hospital and Private Park Life Hospital, located in the Afyonkarahisar Provincial Center. The three-dimensional organizational commitment scale developed by Meyer and Allen (1991) and the organizational health scale created with 35 expressions, using the surveys used by Rosen and Berger (1990) and Lyden and Klingele (2000) in their studies. For organizational change, Dunham vd. The three-dimensional variation scale was developed by (1989) and used. Structural Equality Modeling (YEM) has been implemented using LISREL to measure the organizational health, organizational commitment and the perception of change. According to the results of YEM, an unity increase on organizational commitment, a 0.75 unity increase on organizational health and an 0.29 unity increase on organizational change openness, and an unity increase on organizational change openness, a 0.08 unity increase on organizational health.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Özet:

Günümüzde küresel ölçekte hızlı ve çok farklı alanda değişimler yaşanırken; teknolojik, sosyolojik, ekonomik, politik, hukuksal ve bilimsel alanda yaşanan değişimler özellikle örgütler yerelinde birçok değişime neden olabilmektedir. Bu koşullar altında örgütlerin tek çıkar yolu, değişime ve örgüt çevresine hızlı bir şekilde adapte olmaktan geçmektedir. Bu nedenle tüm örgütlerin değişime hazır, çabuk uyum sağlayabilen ve proaktif bir anlayışla yönetilmeleri gereklidir. Örgütsel değişime hızlı adapte olabilen, kendini ve çalışanlarını değiştirebilen (eğitimsel, davranışsal vb.) örgütler ise, sağlıklı olarak nitelendirilmektedir. Örgütlerin sağlıklı olması, örgütsel süreçlerin ve uygulamaların ideal düzeyde olmasını gerekli kılmaktadır. Bunun yanında sağlıklı örgütlerde çalışanların örgüte olan bağlılık düzeyleri yüksektir. Ayrıca çalışan bağlılığının yüksek olması da değişime karşı olumlu tutum benimseme ve davranış göstermede önemli bir etkiye sahip olduğu söylenebilir. Bu çalışma Afyonkarahisar il Merkezinde çalışan sağlık personelinin örgüt sağlığı, örgütsel bağlılık ve örgütsel değişime açıklık algıları arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma Afyonkarahisar İl Merkezinde bulunan Afyonkarahisar Devlet Hastanesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Hastanesi ve Özel Park Hayat Hastanesi’nde çalışan 739 sağlık personeli ile gerçekleştirilmiştir. Hastane çalışanlarının örgüt sağlığı, örgütsel bağlılık ve değişime açıklık algılarını ölçmek amacıyla LISREL kullanılarak yapısal eşitlik modellemesi (YEM) uygulanmıştır. YEM sonuçlarına göre; örgütsel bağlılık üzerindeki bir birimlik artışın, örgüt sağlığı üzerinde 0.75 birimlik bir artışa ve örgütsel değişime açıklık üzerinde 0.29 birimlik bir artışa sebep olduğu, örgütsel değişime açıklık üzerinde bir birimlik artışın ise örgüt sağlığı üzerinde 0.08 birimlik bir artışa sebep olduğu bulunmuştur. 

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 985
Atıf : 2.095
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi