Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 41
 İndirme 8
Iı. Abdülhamid ve Iı. Wilhelm Dönemi Türk-alman İlişkilerine Bir Bakış
2022
Dergi:  
NEAR EAST HISTORICAL REVIEW
Yazar:  
Özet:

1888-1918 yılları arasında, otuz yıl boyunca Almanya’yı kaiser ya da imparator olarak yöneten, 1941 yılında ölen II. Wilhelm; İngiltere Kraliçesi Victoria'nın (1819-1901) torunu ve Prusya İmparatoru I. Wilhelm'in (1771-1888) torunudur. II. Wilhelm, on dokuzuncu yüzyılın sonu ve yirminci yüzyılın başlarındaki hızlı modernleşme döneminde Almanya'yı yönetmiştir. 1876-1909 yılları arasında hüküm süren II. Abdülhamid ise Osmanlı Devleti’nin çöküşünü önlemek ve aynı zamanda modernleşmeyi yakalamak için çalışan padişahtır.

  1. Wilhelm Dönemi, Almanya'da modernleşme ve endüstriyel genişleme dönemleriyle çakıştı. Almanya, büyük ölçüde Otto von Bismarck'ın (1815-1898) etkisi ile kıtasal Avrupa'daki en güçlü ulus haline gelmiştir. Denizde bir güç haline gelince, Alman İmparatorluğu, İngiliz İmparatorluğunun karşısında yer alıyordu. II. Wilhelm’in Dünyayı ele geçirme politikası şansölyesinin: “Kimseyi gölgede bırakmak istemiyoruz, fakat aynı zamanda güneşteki yerimizi de talep ediyoruz" şeklinde bir ifadesiyle net anlaşılmaktadır.
  2. Abdülhamidile II. Wilhelmarasında olan dostluk ilişkisi, 4 Ağustos 1888’de başlamıştır.  II. Wilhelm’e Osmanlı Devleti tahta geçtiği için tebrik mektubu ve çeşitli hediyeler göndermiştir. II. Wilhelm’de Sultan Abdülhamid’e teşekkür ederek her iki devlet arasında eskiden beri devam eden dostluğun sürmesi dileğini iletmiştir. Artan bu iyi ilişkiler 1889 senesinde II. Wilhelm’in İstanbul’u ziyareti ile taçlanmıştır.

1898’deki ziyaretten sonra II. Wilhelm Bağdat Demiryolları imtiyazını da almıştır.  Osmanlı ülkesindeki Alman varlığının en önemli işareti de Bağdat Demiryolları olmuştur. Büyük limanları ve limanların arka bahçesini bağlayan yollar sömürge mantığına uygun şekilde inşa edilmiştir. Karşılıklı ilişkilerin Almanya tarafından en önemli beklentisi de demiryolları imtiyazı almak olmuştur.

Türk Alman ilişkileri Kudüs’te Alman Kilisesi açılması ve Alman İmparatorunun Sultan Ahmet’te yaptırdığı çeşme ile 20. Yüzyılın başında daha da ilerlemiştir. Yine Osmanlı arşiv belgelerine yansıyan bilgilere göre İki imparatorun birbirine yollamış olduğu hediyelerle ilişkiler daha samimi boyut kazanmıştır.

Kısacası bu araştırmada; Osmanlı Arşiv Belgelerinden faydalanılarak, II. Abdülhamid ile II. Wilhelm arasındaki ilişkiler değerlendirilmiş ve II. Abdülhamid’in dünya siyaseti anlatılmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
NEAR EAST HISTORICAL REVIEW

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 229
Atıf : 161
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini