Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 547
 İndirme 16
1939 Tarihli Türk-ingiliz-fransız İttifakı’nın Türk Basınındaki Akisleri
2021
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Dünya genelini etkileyen büyük olayların sonrasında yeni bir düzen kurulur ve aktörler değişir. Birinci Dünya Savaşı da kendinden sonra yeni bir düzeni beraberinde getirmiş, imparatorluklar yıkılmış, Avrupa’daki aktörler değişmiştir. Rusya’da ihtilal olmuş ve Çarlık Rusya yerini Bolşevik Rusya’ya bırakmış, Almanya yenilmiş, Wersailles Anlaşması ile kontrol altına alınmıştı. Osmanlı Devleti savaştan yenik ayrılarak ömrünü tamamlamış, yerini ulusal ve cumhuriyet rejimi ile yönetilen Türkiye’ye bırakmıştı. Diğer taraftan savaşın galipleri arasında olan İngiltere ve Fransa statükoya yön veren ülkeler halini alırken, İtalya’da faşist bir sistem ile yönetilmeye başlamış ve dış politikada saldırgan bir tutum sergiliyordu. Almanya’da Nazi Partisi ve statükonun değişmesinden yana olan Adolf Hitler’in başa geçmesinden sonra Avrupa’da meydana gelen hızlı değişim, dünyayı yeni bir savaşın eşiğine getirmişti. Bu ani değişimler ise, daha önceki devlet arası ilişkilerde de birtakım değişiklikleri berberinde getirdi. İkinci Dünya Savaşı ve bu savaşın ilişkilere etkisinin sonucu olarak, Türkiye’nin Sovyetlerle ve Batılı devletler olan ilişkilerini yeni bir boyuta taşımıştır. Güvenliğini garanti altına almak ve savaştan olabildiğince az etkilenmek isteyen Türkiye, meydana gelen olayların etkisine göre devletlerle olan ilişkilerini revize etmişti. Türkiye’nin dış politikasına yön veren gelişmelerden biri de İngiltere ve Fransa ile Ankara’da imzaladığı ittifaktı. Türkiye, coğrafi konumu sebebiyle, kurduğu ittifaklarda hassas bir denge izlemek mecburiyetinde kalmıştır. Özellikle Sovyet Rusya’nın Türkiye’ye karşı tavrının değişmesi, Türkiye’yi İngiltere ve Fransa ile imzaladığı ittifaka mecbur etmişti. Bu sürecin bir etkisi de Türk basını üzerine olmuş, hükümet basını bir araç olarak kullanmıştır. 19 Ekim 1939 tarihinde Ankara’da Türk-İngiliz-Fransız İttifakı imzalanmasına karşın, başta Sovyet Rusya olmak üzere diğer ülkelerin de tepkisini çekmemek için, hükümet bu ittifakın içeriği ve sonuçları hakkında iyimser öngörü konusunda basını devreye sokmuştur. Çalışmamızda; İkinci Dünya Savaşı şartlarının zorlaması ile imzalanan Türk-İngiliz-Fransız İttifakının dönemin basınında nasıl ele alındığı, diğer ülkelere karşı bu ittifakın amacının iyimser yanını göstermek için basının nasıl kullanılmaya çalışıldığını göstermeye çalışacağız.

Anahtar Kelimeler:

1939 Tari̇hli̇ Turk-i̇ngi̇li̇z-fransiz İtti̇faki’nin Turk Basinindaki̇ Aki̇sleri̇
2021
Yazar:  
Özet:

After the major events affecting the whole world, a new order is established and the actors change. The First World War brought a new order, the empires destroyed, and the actors in Europe changed. In Russia it was conflict and the Tsar Russia left its place to the Bolshevik Russia, Germany was defeated, controlled by the Wersailles Treaty. The Ottoman State had completed its life by defeating the war, leaving its place to Turkey, which was ruled by the national and republican regime. On the other hand, while Britain and France, which were among the victories of the war, became countries that directed the statue, Italy began to be ruled by a fascist system and showed an aggressive attitude in foreign policy. The rapid change that took place in Europe after Adolf Hitler, who supported the Nazi Party and the change of the statute in Germany, had brought the world to the threshold of a new war. These sudden changes have also brought a number of changes in the previous intergovernmental relations. As a result of the Second World War and the impact of this war on the relations, Turkey's relations with the Soviets and the Western states moved to a new dimension. Turkey, which wanted to guarantee its security and be as little as possible affected by the war, had revised its relations with the states according to the impact of the events that occurred. One of the developments that directed Turkey’s foreign policy was the alliance that Britain and France signed in Ankara. Turkey, due to its geographical position, is obliged to monitor a sensitive balance in its alliances. Specifically, the change of the Soviet Russia’s attitude towards Turkey forced Turkey to sign an alliance with Britain and France. This process has been influenced by the Turkish press, and the government has used the press as a tool. Despite the signing of the Turkish-English-French Alliance in Ankara on 19 October 1939, in order to avoid the reaction of other countries, including the Soviet Russia, the government activated the press on its optimistic forecast on the content and consequences of this alliance. In our study, we will try to show how the Turkish-English-French Alliance, signed under the conditions of the Second World War, was addressed in the press of the period, and how the press was tried to be used to show the optimistic side of the purpose of this alliance against other countries.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.515
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini