Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 50
 İndirme 12
Savaşı Çerçevelemek: Dış Basında Barış Pınarı Harekatı’nın Sunumu
2020
Dergi:  
Gaziantep University Journal of Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Medya iletilerinin toplum üzerinde oluşturduğu etkiler, medya organlarının bazı olayları ve konuları seçip öne çıkarırken bazılarını da bilinçli bir şekilde yayınlamadığı görüşü iletişim alanındaki pek çok çalışmanın tartışma konusu olarak çalışılmaktadır. Bu çalışmalardaki genel görüşe göre medya, hangi olayların ve konuların önemli ve üzerinde düşünülmesi gerekecek kadar değerli olduğu noktasında toplum adına bir seçim yapmaktadır. Ancak olayların ve konuların seçilmesi tek başına medyanın toplum üzerindeki yönlendirici etkiyi kurmasına yardımcı olamamaktadır. Bununla birlikte seçilen olayların ve konuların ne şekilde yorumlanması gerektiğini öğütlemek de medya organlarının önemli işlevlerinden birini teşkil etmektedir. İletişim alanında son dönemde pek çok çalışmada kullanılan çerçeveleme analizi, haber yapım sürecine etki eden faktörleri, diğer bir deyişle haberlerin ne şekilde ve hangi şartlar altında inşa edildiğini veya bir çerçeve içerisine yerleştirilen haberin okuyucular/izleyiciler tarafından nasıl yorumlandığını ortaya çıkarmaya çalışmaktadır. Çerçeveleme kuramına göre haber yapım süreci, içinde bulunduğu toplumsal yapı, güç ilişkileri ve ideolojiden bağımsız olarak düşünülmemelidir. Çerçeveleme kuramı, haberlerin belirli çerçeveler aracılığıyla kurgulanarak var olan güç ve iktidar ilişkilerinin ve egemen söylemin yeniden üretildiğini öne sürmektedir. Buradan hareketle bu çalışmada, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye’nin kuzeyinde başlatılan Barış Pınarı Harekatı’nın, BBC World, Deutsche Welle ve Euronews gibi önemli basın kuruluşları tarafından nasıl çerçevelendiği ele alınmıştır. Çalışmada bu yayın organlarının harekatın devam ettiği 9 Ekim 2019-17 Ekim 2019 tarihleri arasındaki Twitter hesaplarındaki paylaşımları analize dahil edilmiştir. Araştırma sonucuna göre, haberlerde sorumluluk atfetme, ahlaki zeminin korunması ve krize çözüm çerçevelerinin kullanıldığı tespit edilmiştir. Adı geçen gazeteler, TSK tarafından gerçekleştirilen operasyonu saldırı ve işgal olarak tasvir ederken, Türkiye’yi de yaşanan bu krizin sorumlusu olarak göstermiştir. Ayrıca Türkiye, ahlaki ve insanı değerleri gözetmeyen bir ülke olarak çerçevelenmiştir. Avrupa ülkelerinin askeri harekata karşı geliştirdikleri çerçeveler ile söz konusu üç medya organının çizdiği çerçevelerin örtüştüğü görülmektedir. Diğer bir deyişle haberler, Avrupa’da ki egemen siyasi söylemi yeniden üretecek şekilde çerçevelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

War Framework: Presentation Of The Peace Pine Movement In Foreign Press
2020
Yazar:  
Özet:

The effects of media communications on society, the opinion that the media organs choose and highlight some events and subjects, while some do not consciously publish, are discussed as the subject of many studies in the field of communication. According to the general opinion of these studies, the media makes a choice on behalf of society in the point where the events and subjects are important and valuable enough to be considered. But the choice of events and subjects alone cannot help the media to create a leading influence on society. However, advising how the selected events and subjects should be interpreted is also one of the important functions of the media organs. The framework analysis used in many recent studies in the field of communication tries to reveal the factors affecting the process of making news, in other words how and under what conditions the news is built or how the news placed within a framework is interpreted by readers/visitors. According to the framework theory, the process of making news should not be considered independently of the social structure, power relations and ideology in which it is. The framework theory suggests that the existing power and power relationships and the dominant speech are re-produced by the establishment of news through certain frameworks. From here on, this study discussed how the Peace Pine Movement, launched by the Turkish Armed Forces in northern Syria, was frameworked by major press organizations such as BBC World, Deutsche Welle and Euronews. The study included the analysis of the posts on Twitter accounts between 9 October 2019 and 17 October 2019, where the movement continued. According to the research, it has been found that news accountability, the protection of the moral background and the use of frameworks for crisis resolution. The newspapers describe the operation carried out by the TSK as an attack and occupation, while Turkey has also shown itself as responsible for this crisis. Turkey is a country that has no moral and human values. The framework developed by the European countries against the military movement and the framework drawn up by the three media bodies in question. In other words, the news is shaped in a way that in Europe the dominant political speech will be re-produced.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Gaziantep University Journal of Social Sciences

Alan :   Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.587
Atıf : 8.421
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini