Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 31
 İndirme 7
Recâizade Mahmut Ekrem'in Yazdığı Bir Takrîz Örneği: İdes'e Takrîz
2019
Dergi:  
Journal of Humanities and Tourism Research
Yazar:  
Özet:

Recaizâde Mahmut Ekrem (1847-1914) modernleşme dönemi Türk edebiyatının önemli adlarından birisidir. Ekrem, Batılı Türk şiirinin "mükemmel" bir kuramcısı olmuş, Batılı normlarda bir edebiyatı sistemleştirmeye çalışmıştır. Ekrem, aynı zamanda Türk Edebiyatında klasik belagatten Batılı tarzda retoriğe geçiş sürecinde de belirleyici olmuştur. Bundan başka, Recaizâde Mahmut Ekrem "üstad" sıfatıyla, pek çok genç yazar/şairin kaleme aldığı kitaplara takrîzler de yazmıştır. Bu takrîzlerini ise Takrîzȃt (H.1314/ M.1896) adlı bir kitapta toplamıştır. Recâizade'nin yazdığı bu takrîzlerden birisi de 1880 sonrası genç kuşak yazarlarından Ahmedbeyzade Osman Âdil'in hikȃyelerini içeren kitabı İdes'e yazmış olduğu takrîzdir. Takrîzler, edebiyat araştırmalarında pek çok açıdan önemli kaynaklardır. Dönemin dil, edebiyat ve sanat anlayışının birer aynasıdır. Ekrem'in İdes'e yazdığı takrîzin Türk edebiyat tarihinde ayrı bir yeri vardır. Ekrem, Osmanlı Türkçesinin imlası, söz varlığı ve ıslahı konularında görüşlerini ilk defa İdes'e yazdığı bu takrîzde dile getirmiştir. Ekrem, İdes'i bir edebȋ eser olarak ve takrîz kuralları içinde değerlendirir. Beğeni ve eleştirilerini sıralar. Ekrem'in İdes hakkındaki eleştirilerini kitabın yazılma amacıyla konusu arasındaki uyumsuzluk, yazarın "fesahat" ve "belagat" konusundaki bilgi eksikliği, eserde yer yer imla ve gramer hatalarına düşülmesi, iç içe geçmiş ve çok uzun cümlelerin kullanılması diye özetleyebiliriz. Osmanlı Türkçesi hakkında da, eski imlanın terk edilmesi fakat uygulamadaki yeni imlânın ise bir şeye benzememesi biçiminde bir tespitte bulunur. Ekrem, Osman Âdil'in İdes'te kendine özgü bir üsluba sahip olduğunu fakat eserin sonuna konulan ve Lamartine'den alınan şiirin İdes'e uygun düşmediğini de belirtir. Selanikli bu genç yazara "beliğ" kurallar içinde yanlış cümlelerin doğrusunun nasıl olması gerektiğini de gösterir.

Anahtar Kelimeler:

This Is An Example Of The Recâizade Of Mahmut Ekrem: Takrîz To Ides.
2019
Yazar:  
Özet:

Recaizâde Mahmut Ekrem (1847-1914) is one of the important names of Turkish literature. Ekrem became a "perfect" theorist of Western Turkish poetry, he tried to systematize a literature in Western norms. Ekrem has also been decisive in the process of transition from the classical belagatten to the Western style to the retory in Turkish literature. In addition to this, Recaizâde Mahmut Ekrem, with the title of "Master", has also written the books that many young writers/poets have received in the pencil. He has written this in a book called Takrîzt (H.1314/M.1896). One of these tacrites written by Recâizade is that after 1880 the young writers of Ahmedbeyzade Osman Adil wrote the book containing the wisdom of Ides. Cracks are important sources in many aspects of literary research. It is a mirror of language, literature and art. Ekrem's writing to Ides has a separate place in the Turkish literature history. Ekrem, the Ottoman Turkish, expressed his views on the imlasm, the existence of word and the existence of it for the first time to write to Ides. It is the one who gives righteousness, and the one who gives righteousness, the one who gives righteousness. Likes and criticism. We can summarize Ekrem’s criticism of Ides as: the incompatibility between the subject and the purpose of writing of the book, the lack of knowledge about the author’s “fish” and “fish”, the falling into the place in the work and the grammatical errors, the intrinsic and the use of very long phrases. As for the Ottoman Turkish, the abandonment of the old imlan but the new imlan in the application is not similar to anything. Ekrem states that Osman Adil has a unique statue in Ides; but the poem that was put to the end of the work and taken from Lamartine does not fit the Ides. Thessaloniki also shows this young writer how the truth of the wrong phrases should be in the "black" rules.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Journal of Humanities and Tourism Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 450
Atıf : 2.477
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini